Felvásárlás elleni megoldás a dolgozói tulajdon

Vágólapra másolva!
Munkavállalói részesedéssel erős védelmet lehet teremteni a pénzügyi kivásárlásokkal szemben - írja a Világgazdaság, az Európai Bizottság megbízásából készült, Pepper IV című tanulmányra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Jó garanciákat kínál az, ha kikötik, hogy tulajdoni hányadokat csak családi és dolgozói körben lehet értékesíteni. Az ilyen műveletek gyakran vezetnek a cég feldarabolásához, értékes aktíváinak, illetve technológiájának felárral történő eladásához és a dolgozók elbocsátásához.

Az EU tagállamaiban az 1999-es 10 százalékról legalább 18-ra növekedett azon vállalatok aránya, amelyek munkavállalói társtulajdonosi programot működtetnek. Ebben a vonatkozásban Lengyelország, Bulgária, Dánia és Franciaország jár az élen. A vállalkozások több mint negyedénél pedig nyereségrészesedési érdekeltségi rendszert vezettek be; a ranglistát e tekintetben Franciaország, Finnország, Hollandia, Románia és Németország vezeti.

A látványos növekedés ellenére még mindig szerény hányadot a kutatók azzal magyarázzák, hogy többfelé gyenge a kormányok által kínált ösztönzés és a részvényesi-üzleti részesedési kultúra. A júliusban kezdődő francia uniós elnökség idejére egyébként Christine Lagarde pénzügyminiszter máris kilátásba helyezte egy EU-léptékben egységesített munkavállalói tulajdonlási modell kimunkálását és bemutatását - írja a Világgazdaság.