Gyorsítja az inflációt a kínai földrengés

Vágólapra másolva!
A Szecsuan tartományban május 12-én lesújtó földrengés elsődleges gazdasági hatása a szakértők szerint inkább az infláció gyorsítása, mint a gazdasági növekedés lassítása lesz - írja a Napi Gazdaság csütörtöki száma.
Vágólapra másolva!

A katasztrófa, amely eddig több mint 40 ezer halálos áldozattal járt, az ipari minisztérium adatai szerint több mint 14 ezer vállalatot érintett hátrányosan és ezzel 67 milliárd jüan (9,6 milliárd dollár) összegű kárt okozott az iparnak, ami a tavalyi kínai GDP 0,5 százalékának felel meg. A szekértők szerint azonban ez nem teszi szükségessé az eddigi növekedési előrejelzések módosítását, mivel a tartomány csak 3,3 százalékkal részesedik a teljes gazdaságból. A közeli jövőben kissé csökkenhet az ipari növekedés üteme, de az újjáépítési munkák hatása ezt a második félév során bőven ellensúlyozni fogja. A pekingi kormány 70 milliárd jüan (10 milliárd dollár) összegű alapot hoz létre az újjáépítés finanszírozására.

A mezőgazdaságban okozott kár azonban valószínűleg tovább növeli a máris 12 éves csúcsra jutó kínai inflációt, mivel az eddig sem bő kínálat csökkenéséhez vezet. Szecsuan az ország legnagyobb sertéstenyésztő tartománya, és a gabonatermesztése is jelentős. Az élelmiszerárak így a korábbinál lassabban mérséklődnek az év második felében, ráadásul a jegybanki politika inkább lazítással, mint szigorítással léphet a katasztrófára a Lehman Brothers hongkongi elemzője szerint. A Kína egyes térségeiben mutatkozó szén- és áram- és üzemanyaghiány, és a hozzávetőlegesen 5 millió utcára került ember otthonának újjáépítése is árfelhajtó keresletet támaszt majd a piacokon - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök közölte, hogy a kínai kormány erősíteni fogja az árak ellenőrzését. A 12 hónapos inflációs adat áprilisban 8,5 százalékra emelkedett, ami jóval meghaladja a kormány 4,8 százalékos célkitűzését, és elemzők a következő hónapokban a 9 százalékos szint elérésére számítanak.

A keddi utórengések napján a kínai tőzsde ötéves rekordveszteséget könyvelt el.