Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene márciusban - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 3,7 százalékkal, az első negyedévben 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,6 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.
Vágólapra másolva!

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5 százalékkal, az év első két hónapjában 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A statisztikai hivatal megjegyzi, hogy az Eurostat gyorsbecslése szerint az EU 27 tagállamában márciusban átlagosan 0,4 százalékkal nőtt, az eurózónában 1,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A KSH tájékoztatójának táblázataiból kiderül, hogy a 2007 utolsó negyedévi kiskereskedelmi forgalom adatainak felülvizsgálata során a korábban közölt adatokhoz képest eltérés mutatkozott. A negyedik negyedévi forgalom értéke ugyanis 0,1 százalékkal magasabb volt a végleges adatok szerint, de ez lényegében nem változtat a 6.171,9 milliárd forint éves kiskereskedelmi forgalom nagyságán.

A kiskereskedelmi hálózatban és a csomagküldő szolgálatoknál a forgalom értéke márciusban folyó áron 496,4 milliárd forint volt, az első negyedévben pedig elérte az 1.329,1 milliárd forintot.

Az eladások 49 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem adta, és ebben a forgalomban a volumen 3,6 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom pedig - a naptárhatásoktól megtisztítva - 3,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007 első három hónapjában.

Éves összehasonlításban márciusban minden tevékenységi csoportban csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Februárhoz képest viszont 4,8 százalékos növekedés mutatkozott a gyógyszer-, gyógyászati-termék- és illatszerforgalomban. Az előző hónaphoz képest márciusban 4,9 százalékkal emelkedett a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikkek forgalom volumene, ugyanakkor 3,9 százalékkal volt magasabb a használtcikk-kereskedők és 9,2 százalékkal a csomagküldő szolgálatok forgalma.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű és járműalkatrész kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 4,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 0,9 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjának szintjétől. A jármű- és üzemanyag forgalom együttes értéke márciusban 193,28 milliárd forint volt, amiből 98,2 milliárd forintot tett ki az üzemanyagok forgalma. Az első negyedévben a KSH adatai szerint 265,8 milliárd forintot költöttünk üzemanyagra és 263,38 milliárd forintot gépjármű- és alkatrészvásárlásra.