Milliárdokkal tartozik a Malév

Vágólapra másolva!
A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport a Malév tartozása fejében zálogjogot kapott a légitársaság egyik leányvállalatára - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Aeroplex Kft. száz százalékát érintő zálogjogot május 19-én jegyezték be. A Budapest Airport (BA) szóvivője elismerte, hogy a légitársaság komoly pénzzel tartozik a repülőtérnek. A Népszabadság úgy tudja, több milliárd forintról van szó

A Malév 2007-es pénzügyi beszámolója alapján valószínűsíthető, hogy nem a Budapest Airport az egyetlen üzleti partner, amely (kényszerűségből) hitelezi a légitársaság működését, a 2007-es év üzemi vesztesége ugyanis megközelíti a 15 milliárd forintot.. A légitársaság tegnapi közgyűlésén nem is fogadták el a pénzügyi beszámolót; a cég közleménye szerint "a jövőre vonatkozó finanszírozási struktúra tekintetében" módosításra készül a cég.

A cég felügyelőbizottsága szerint további 15 milliárd forintra volna szüksége a Malévnek - olvasható a Népszabadságban.

A Malév és a Budapest Airport Zrt. februárban kötött jelzálogszerződése alapján a Malév kérelmezte a Budapest Airport Zrt. jelzálogjogának bejegyzését műszaki leányvállalata, az Airoplex Kft. 100 százaléknyi üzletrészére - derül ki cégbírósági iratokból.

Németh Krisztina, a Malév és Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs vezetője azt mondta: két magántársaság üzleti ügyéről van szó, így arról nem kívánnak tájékoztatást adni. Ennek megfelelően nem kommentálták a Népszabadságban megjelent értesülést, amely szerint a légitársaság tartozik a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak.

Évi több mint hárommilliós utasforgalmával a Malév a Budapest Airport legnagyobb üzleti partnere. A magyar légitársaság adja a ferihegyi repülőtér forgalmának mintegy felét.