Szabadon költözhetnek a cégek

Vágólapra másolva!
A jövőben egyes szektorok képviselői könnyűszerrel csökkenthetik adóterhüket, ha lehetővé válik a szabad székhelyáthelyezés - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság döntése szerint valószínűleg Magyarországnak engednie kell, hogy egy társaság más tagállamba helyezhesse székhelyét a vállalkozás megszüntetése nélkül. Az ítéletet megelőző főtanácsnoki indítvány szerint ugyanis a vállalkozások szabad letelepedésének jogát sérti az a korlátozás, amely az országon belül megengedi a székhely egyszerű áthelyezését, ám más országot érintve már nem. Jelenleg az ügylet csak igen bonyolult módszerrel vihető végbe: ha a vállalkozást előbb Magyarországon végelszámolással megszüntetik, majd új cégként bármely uniós tagállamban bejegyzik.

Ezzel azonban a vállalkozás huzamosabb időre működésképtelenné válik - nem lehet egyetlen nap alatt megszüntetni és újraalakítani egy céget -, és tetemes többletköltséget is jelent a procedúra. Ráadásul új cégként kedvezményektől is eleshet - például egy nagyobb projekt elnyeréséhez referencia szükséges, de az eva igénybevételéhez is megköveteli a jogszabály a megfelelő előéletet.

Ha végül a bíróság ítélete megegyezik a főtanácsnoki indítvánnyal - az esetek túlnyomó többségében így van -, akkor Magyarországnak fel kell készülnie az óhatatlan változásokra. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyelőre nem tervez lépéseket a cégtörvény módosításával kapcsolatban. Ha a főtanácsnoki indítvány után megszületik a bírósági ítélete, a tárca annak ismeretében fogalmazza meg saját álláspontját - tájékoztatta a Napi Gazdaságot a minisztérium.