Csökkent a Südzucker profitja

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb cukorgyártója, a német Südzucker a februárral végződött, 2007/08-as üzleti évében érezhető nyereségcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni: az üzemi eredmény alig több mint a felére, 233 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 419 millióhoz képest.
Vágólapra másolva!

A cég legalább 210 millió euróra számított. A forgalom - 5,8 milliárd euró - az előző üzleti évhez képest stabil maradt, bár a piac visszaesést valószínűsített. A konszernt az átalakítással járó költségek, valamint az uniós cukorpiaci reform hatásai terhelték.

Folyó üzleti évére a cég a tavalyi szinten várja üzemi eredményét és forgalmát.

A Magyar Cukor Zrt. anyavállalata, az osztrák Agrana cukoripari és gyümölcsfeldolgozó csoport korábban 63,8 millió eurós adózott eredményt jelentett a februárral végződött üzleti évéről, 10,3 százalékkal kevesebbet az előző évi 71,1 milliónál. Az előző üzleti évben 10 százalékkal nőtt a profit. A most végződött pénzügyi évben a visszaesést az átszervezés és a megnövekedett működőtőke finanszírozásának költsége okozta.

Az Agrana üzemi eredménye - az energia és a nyersanyagok drágulásától fékezetten - 4,1 százalékkal 111,4 millió euróra nőtt 107 millióról, a keményítőnek és a gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően.

A bevétel 1,25 százalékkal 1,892 milliárd euróra fogyatkozott 1,916 milliárdról, de a visszaesésnek csak elszámolási oka volt az új gyümölcsrészleg csoportmérlegbe való korábbi bevonása miatt - enélkül a bevétel ténylegesen 6 százalékkal nőtt.

A német Südzucker 44,9 százalékos érdekeltségébe tartozó osztrák Agranáé Magyarországon a Magyar Cukor Zrt., a HUNGRANA Kft., az AGRANA Juice Hungaria Kft., az AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. és az INSTANTINA Hungaria is.