Energiafűvel váltják ki a tűzifát Pécsett

Vágólapra másolva!
Elindult a Pannonpower Holding Zrt. energiaültetvény-programja, melynek keretében a Dél-Dunántúlon 500 hektáron kezdték meg energianyár (faféle), 150 hektáron pedig energianád (fűféle) nagyüzemi termesztését - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Braun Attila, a cég fejlesztési igazgató jelezte: az energianád vagy kínai nád igénytelen, gondozása a többi energianövényhez hasonlóan viszonylag kevés ráfordítást igényel, 10-15 évig is elél, 2-3 éves korától évente aratható, fűtőértéke a gyengébb minőségű szénéhez hasonló.

A cég tervei szerint Pécs energiaellátását négy éven belül kizárólag energianövények felhasználásával akarják biztosítani.

Az energianyár- és energianád-ültetvény kialakítása a Pannonpower saját beruházásának eredményeként valósul meg, a projektre hektáronként több mint félmillió forintot költenek.

A vállalat célja, hogy a jövőben a Baranya, Somogy, Tolna alkotta régió összesen 540 ezer hektárnyi szántóföldjének 2 százalékán végezzen vagy végeztessen energianövény-termesztést, elsősorban azokon a területeken, melyeken más növény nem termeszthető gazdaságosan. Ez több milliárd forint árbevételt eredményezne a térségben és több száz vagy akár ezer ember foglalkoztatását is lehetővé tenné.

Az energianövények telepítésére a cég pécsi erőműve biomasszablokkjainak tüzelőanyaggal való ellátása, illetve a tűzifa fokozatos kiváltása miatt van szükség - olvasható a Napi Gazdaságban.