Indonézia kilép az OPEC-ből

Vágólapra másolva!
Indonézia azért döntött az olajkartell elhagyása mellett, mert már nem tekinthető olajexportáló országnak. A lépés nem volt váratlan, hiszen a termelés stagnált az utóbbi időben; amennyiben a későbbiekben újabb olajlelőhelyekre bukkannak Indonéziában, az ország ismét az olajkartell tagjává válhat.
Vágólapra másolva!

Az OPEC egyetlen dél-kelet-ázsiai tagországa az utóbbi időben már behozatalra szorult az energiahordozóból, miután nem sikerült új forrásokat találnia. Indonézia OPEC-tagsága idén jár le, ezután az ország kilép a 13 tagú szervezetből - számol be a BBC. Az iparág ottani helyzetét nehezíti, hogy a külföldi befektetőket elriasztja a nagyfokú korrupció és a jogi szabályozás gyengesége.

Ecuador is visszatért

Az indonéz kormány az utóbbi időben igyekezett pénzügyi ösztönzőkkel elősegíteni a külföldi befektetők megjelenését az olajiparban, elsősorban a kutatás és termelés terén. Indonézia mostanában napi 860 ezer hordó olajat termel ki, de a belső kereslet már gyakorlatilag beérte a hazai kínálatot. Az ország importja zömét Irán, Szaúd-Arábia és Kuwait fedezi. Indonézia 1962 óta volt az OPEC tagja. Legutóbb Gabon lépett ki a szervezetből, 1995-ben; 1992-ben Ecuador is elhagyta az OPEC-t, de tavaly visszatért az olajtermelő országok klubjába.