Biztosítás vagy EU-kártya - mindkettő jól jön

Vágólapra másolva!
A nyaralás közeledtével érdemes jó előre átgondolni, hogy utasbiztosítással, EU-kártyával, vagy esetleg duplán bebiztosítva, mindkét lehetőséggel felvértezve keljünk útra az unión belül. Ha messzebbre utazunk, a kérdés viszonylag egyszerűbben megválaszolható.
Vágólapra másolva!

Döntésünket alapvetően az útirány határozza meg. Az Európai Unión belül ugyanis érvényesül a szociális rendszerek kölcsönös elismerésének az alapelve, amely az állampolgárokkal azonos elbánást biztosít a közösség másik tagállamából érkező turisták számára is. Ezt a jogosultságot lehet az úgynevezett EU-kártyával igazolni. Harmadik országok esetében csak kétoldalú nemzetközi szerződés alapján él ilyen viszonossági gyakorlat.

A főszabály tehát az, hogy mindenki saját maga köteles - üzleti biztosítás útján - az esetleges külföldi egészségügyi ellátásáról gondoskodni. Nincs akadálya annak sem, hogy uniós úti cél esetén is inkább ezt a megoldást válasszuk, de akár duplán - EU-kártyával és utasbiztosítással - is bebiztosíthatjuk magunkat. Mielőtt azonban választanánk, tekintsük át mindkét lehetőség előnyeit!

Az orvosilag szükséges ellátásokra jogosít a kártya

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban utazó turisták az ideiglenes tartózkodás idejére külföldön is jogosultak az úgynevezett szükséges egészségügyi ellátásokra, feltéve, hogy idehaza biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak. Az orvosilag szükséges ellátások körének a meghatározása (amely szélesebb a sürgős orvosi ellátások körénél) tagállami hatáskörbe tartozik, így erről kétség esetén maga az orvos dönt. Szükséges ellátásnak tekinthetők például a nem tervezett dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások - tájékoztat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az unióban a magyar hatóság által kiállított, úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyával kell az ellátási jogosultságot igazolni. A kártyát a külföldre utazást megelőzően a lakóhely szerinti egészségbiztosítási pénztárnál lehet kiváltani. Fontos tudnivaló, hogy a személyazonosságot igazoló okmány és a TAJ-kártya mellett a hazai ellátási jogosultságot bizonyító okmányokat (például a munkáltatói igazolást, a nyugdíjas igazolványt vagy a hallgatói jogviszony-igazolást) is be kell mutatni. Jó hír ugyanakkor, hogy az EU-kártyát 12 hónapos (nyugdíjasok esetében 36 hónapos) érvényességi idővel állítják ki, így ezen időtartamon belül nem kell minden egyes utazáshoz külön kártyát igényelni.

Az egyenlő elbánás nem feltétlenül jelent ingyenességet

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatásával a magyar turisták az adott tagállam biztosítottaival azonos feltételek mellett vehetik igénybe az orvosi ellátásokat. A megbetegedett turisták minden országban közvetlenül felkereshetik az egészségügyi szolgáltatót (orvost, kórházat), az ellátás megkezdése előtt nincs szükség semmiféle hatósági engedélyre, közreműködésre.

Az egyenlő elbánás elve ugyanakkor azt jelenti, hogy, ha az adott tagállamban biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, akkor ezt a magyar jogosultak is kötelesek viselni - figyelmeztet az OEP. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kártyával csak az egészségbiztosítóval szerződésben lévő szolgáltatótól lehet igénybe venni. A magánszolgáltató (magánorvos, magánkórház) költségeit a beteg köteles megfizetni.

Az unióban is jól jöhet egy utasbiztosítás

Éppen az önrészek miatt érdemes megfontolni, hogy az EU-kártya mellett esetleg kössünk utasbiztosítást is. A másik, biztosítás mellett szóló szempont lehet, hogy egyes tagállamokban - így Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban, illetve bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban is - úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az igénybe vett ellátások, gyógyszerek költségeit EU-kártya felmutatása esetén is a betegnek kell kifizetnie (megelőlegezni). Más kérdés, hogy utóbb az illetékes biztosító a helyi jogszabályi előírások alapján a visszatéríthető összeget megtéríti. Az önrész visszafizetésére azonban ilyenkor sincs lehetőség.

Az utazási biztosítás mellett szól, hogy tragikus események bekövetkezése esetére nagyobb összeg kifizetését vállalják a biztosítók, illetve többletszolgáltatásokat is kínálnak (például hozzátartozó kiutaztatása). Hátránya ellenben, hogy az ellátásokat csak a szerződésben rögzített összeghatárig fedezi.

Uniós utazásnál tehát a célba vett országtól is függ, hogy a kártya mellett szükség van-e utazási biztosításra. Természetesen az is elképzelhető, hogy a biztosítás önmagában is elegendő, és az utas nem ragaszkodik a sokszor hosszas sorban állás árán kiváltható EU-kártyához.