Felújítják az utakat Borsodban

Vágólapra másolva!
Európai uniós és hazai forrásokból 2013-ig több mint 25 milliárd forint jut főutak fejlesztésére Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a kivitelezések részben már megkezdődtek - hangzott el a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. sajtótájékoztatóján Miskolcon, csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A támogatásnak köszönhetően a 26-os és a 37-es számú főút megújulhat, szélesedhet, valamint a Miskolcot északról elkerülő út II. szakasza épülhet meg - mondta Szabó Márta, a NIF projektirodájának vezetője.

Kifejtette: a Colas Eger Zrt. kivitelezésében már megkezdődött a 26-os számú főút Sajóbábony-Sajószentpéter közötti szakaszának négysávosítása. A Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) utolsó beruházása ez, a program ugyanis ez év végén zárul.

Elkerülő utak

Bruttó egymilliárd forintért épülhet meg a csaknem 2,5 kilométer hosszúságú út, átadását ez év november végére tervezik. A költségek háromnegyedét biztosítja az unió, negyede hazai forrás. Szabó Márta úgy vélte, jelentősen a tervezett összeg alatt fejeződhet be a kivitelezés.

A 26-os úton ezt követően folytatódik a munka, de már az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 85 százalékos finanszírozásával, a költségvetés állja a fennmaradó hányadot. Két ütemben elkészülhet a Sajószentpétert, illetve Kazincbarcikát elkerülő út, az előbbi 3,8 kilométeres szakasz 4,5, míg az utóbbi 6,8 kilométer becsült költsége 3,3 milliárd forint. A kivitelezés a jövő év áprilisában kezdődhet, és 2011 júniusában fejeződhet be a tervek szerint.

Szabó Márta szólt arról is, hogy 2010 márciusában várhatóan megkezdődik az M30-as autópályát a 26-os úttal összekötő, Miskolcot északról elkerülő tehermentesítő út építése és a tervek szerint 2011 novemberében adják át.

Elhúzódik az engedélyezés

Két éve tart az építési engedélyezés, a késlekedés oka, hogy az út nyomvonala a Sajó árvízvédelmi övezetében vezet, árvízvédelmi szempontból minden lehetséges körülményt figyelembe kellett és kell venni - tette hozzá. Tájékoztatása szerint az 5,8 kilométer hosszúságú, 2-szer 1 sávos út kivitelezésének becsült költsége 6,6 milliárd forint.

Lényegesen hamarabb, 2010 májusára készülhet el a 37-es számú út Szerencs városon átvezető szakaszának megerősítése A mintegy 2,5 kilométer hosszúságú szakaszra 1,4 milliárd forint jut, a kivitelezés 2009 májusában kezdődhet.

A 37-es útnak a 38-as útig terjedő szakaszát a tervek szerint 2011 és 2013 között újítják meg, szélesítik ki, a munka becsült költsége mintegy 10 milliárd forint - mondta Szabó Márta.