Új privatizációs forma az MNV árverése

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. június 3-án árverésen eladásra kínálja 33 társaság állami tulajdonú kisebbségi részesedését, összesítve több mint 320 millió forint kikiáltási áron. Tátrai Miklós a vagyonkezelő vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: kísérleti formáról van szó, amely a kisebbségi állami tulajdon legegyszerűbb és legátláthatóbb eladását teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

A kikiáltási ár meghatározását minden egyes esetben vagyonértékelés előzte meg - hangsúlyozta Tátrai Miklós. Hozzátette, hogy az előzetes érdeklődés alapján egyes részesedések a kikiáltási ár többszöröséért kelhetnek el. Amennyiben sikeres lesz ez az árverés, akkor további kisebbségi részesedéseket hirdetnek meg ilyen módon. A következő csoportos árverés várhatóan augusztus-szeptemberben lesz. Jelenleg 100 és 200 között lehet az állami tulajdonban lévő kisebbségi részesedések száma, de ez folyamatosan változik.

A 33 tételben szerepelnek egyebek mellett az energiatársaságok már megszüntetett aranyrészvényei egyenként 1000 illetve 10 000 forint névértéken. A meghirdetett társaságok jellemzően egy százalék alatti tulajdoni hányadára lehet majd licitálni. A legnagyobb értékű tételek között szerepel a Róna-IM Kft. 97,67 százaléka 231 millió forint névértéken, valamint az Épvízkör Kft. 90 százaléknyi, 76 millió forint névértékű üzletrésze. Az ezekre licitálóknak azonban kötelező megvásárolni az üzleti tájékoztatót, és kötelező fizetési garanciát adni.

Az árverés szabályai szerint kikiáltási ár alatt nem lehet értékesíteni, és a felkínált vagyon tulajdonjogát a legmagasabb árat ajánló szerzi meg. A licitálás addig tart, amíg a résztvevők újabb árajánlatot tesznek.