Vágólapra másolva!
A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-től, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő - közölte a gazdasági tárca.
Vágólapra másolva!

A közüzemben a földgáz végfogyasztói árát a Magyar Energia Hivatal előterjesztése alapján az energetikáért felelős miniszter - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - rendeletben hirdeti ki. Az esetleges árváltoztatásra a jogszabály szerint negyedévente egyszer van lehetőség, de a változtatást napját a jogszabály nem jelöli meg.

A törvény szerint az árrendelet hatályba lépése előtt legalább 30 nappal ki kell hirdetni az árat. A lakosság széles körét érintő kérdésről lévén szó, az energia árának alakulását a végső döntés előtt a kormány általában megtárgyalja.

A földgázpiac jelenleg a közüzemi- és a szabadpiacra oszlik, miután a gáztörvény módosításával 2007 év közepétől már a lakosság is feljogosított fogyasztóvá vált. A közüzemben a végfelhasználói árat a hatóság állapítja meg, azaz az energiaügyekért felelős miniszter dönt a változtatásról és annak mértékéről.

Az idén áprilisban a szakmailag indokoltnál alacsonyabb földgáz áremelésről döntött az akkori gazdasági és közlekedési miniszter. A Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és a gazdasági tárca ezt szakmailag nem kifogásolta. Végül a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett.

A földgáznak mint terméknek az árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján ebben a negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt., de a következő negyedévben már 94 dollárral kalkulálják az árat. Jelenleg a kőolaj világpiaci ára jócskán 120 dollár felett van, melynek hatása csak a jövő év elején gyűrűzik be a hazai gázárakba.