Feltöltik az óriás gáztárolót

Vágólapra másolva!
Ma megkezdik a Közép-európai Gázterminál (KEG) Zrt. nemrég elkészült, négymillió liter folyékony pb-gáz befogadására alkalmas óriás tartályának feltöltését - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Elsőként az Olaszországban vásárolt gázt töltik át az onnan érkező vasúti szerelvényekből az új berendezésbe. A művelet előreláthatóan 10-14 napot vesz igénybe. A gigantikus méretű - 87 méter hosszú, 8 méter átmérőjű -, 8 centiméter vastag acéllemezből összehegesztett, földtakarós, henger alakú tartály a legnagyobb az Európában található hasonló létesítmények között. A gáztározó egy 3,5 milliárd forintos beruházás része.

A kapacitás bővítése lehetővé teszi, hogy a KEG új szolgáltatásként bértárolásra is vállalkozzon. Ezáltal a jó likviditással rendelkező cégek a legjobb időszakban, a legkedvezőbb áron szerezhetnek be pb-gázt, amit aztán a KEG dunaalmási berendezéseiben tárolhatnak. A legrövidebb lekötési időtartam egy év. A cég a bértárolás felajánlására oroszországi és nyugat-európai társaságokkal kezdett tárgyalásokat.

A gáztárolásban és -forgalmazásban érdekelt dunaalmási társaságot nemrég angol és amerikai pénzügyi befektetők vásárolták meg és duplájára, egymilliárd forintra emelték alaptőkéjét. Ez lehetővé teszi a fejlesztések gyorsítását, piacuk, forgalmuk jelentős bővítését - mondta Steier József vezérigazgató. Máris hozzákezdtek egy havonta 100 ezer darab pb-palack töltésére alkalmas üzem építéséhez. A 2009-es szezonig további három óriási, 4 millió literes tartályt hegesztenek össze és kialakítanak egy új dunai kikötőt, amely az első hazai cseppfolyósgáz-kikötő lesz - olvasható a Napi Gazdaságban.