A szegényebb országokban gyorsabb a drágulás

Vágólapra másolva!
A balti államokban négyszer akkora tempóban emelkedtek az élelmiszerek árai áprilisban, mint az EU fejlettebb tagállamaiban. Az átlagos drágulás mértéke csaknem kétszerese az inflációnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországaiban az átlagos inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban - tette közzé hétfőn az EU statisztikai hivatala.

Az élelmiszerárak átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az év negyedik hónapjában, mint egy évvel korábban, és az unió szegényebb országaiban az átlagosnál nagyobb volt a drágulás. A teljes átlagos infláció áprilisban 3,6 százalékos volt az EU-ban az egy évvel azelőttihez képest.

A legnagyobb mértékű áremelkedés a balti államokban, illetve Kelet-Európában volt: Bulgáriában 25,4 százalékkal, Lettországban 21,7 százalékkal, Észtországban 18,3 százalékkal, Litvániában 18,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A fejlettebb államokban ennél jóval kisebb volt a drágulás - a legalacsonyabb, 3,2 és 5,9 százalék közötti Portugáliában, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Olaszországban.

A három legnagyobb kategóriában - hús, gabonafélék, tejtermékek -, amelyek az összes fogyasztás 60 százalékát teszik ki, 4,1 százalékos, 10,7 százalékos, illetve 14,9 százalékos volt a drágulás.

Az euróövezetben áprilisban 6,2 százalékos volt a tizenkét havi élelmiszerár-infláció, 3,3 százalékos általános infláció közben.