Jobb kilátások előtt az eurózóna

Vágólapra másolva!
Hétfőn kiadott új előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap a 15 tagú euróövezet gazdaságára korábban adott 1,4 százalékos, idei növekedés prognózisát 1,75 százalékra emelte. A jövő évi növekedésre szóló friss előrejelzése 1,25 százalék az áprilisban jelzett 1,2 százalék után.
Vágólapra másolva!

Az IMF az euróövezeti inflációs előrejelzésén is módosított, lefelé. A májusban ismét 3,6 százalékos éves szintű fogyasztóiár-emelkedési ütem dacára 3 százalék alatti drágulást jövendöl évi átlagban az övezetben erre az évre, jövőre pedig 2 százalék alattit. Mindezek kapcsán a kamatszint tartását javasolja az Európai Központi Banknak.

Az IMF európai igazgatója szerint a növekedési előrejelzésüket azért vitték feljebb az idei évre, mert az év első negyedében a gazdaság a vártnál gyorsabban nőtt: 0,7 százalékkal az előző negyedhez képest, a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékot követően.

Az EKB a héten adja ki saját új növekedési és inflációs előrejelzését az övezetre. Esetében azonban a közgazdászok arra számítanak, hogy ront eddigi becslésén, mind a növekedés, mint az infláció terén.

Az IMF is elismeri friss jelentésében, hogy számos tényező fenyegeti a jövőben a gazdasági növekedést, a tavalyi, 2,6 százalékos eurózövezeti gazdasági növekedés fenntarthatóságát, mindenekelőtt a nemzetközi gazdaságot ért sokk, a pénzügyi válság, a nyersanyagok és az élelmiszerek árrobbanása.