Spanyolok rontották a feldolgozóipar adatait

Vágólapra másolva!
Májusban 50,6 pont lett az eurozóna feldolgozóipari menedzserindexének értéke, csaknem három éve a legkisebb, bár kevéssel maradva el az áprilisi 50,7 ponttól.
Vágólapra másolva!

Az adat nem keltett különösebb meglepetést, az elemzők előzetesen már csökkenésre, az európai feldolgozóipari tevékenység további lassulását jelző értékekre számítottak, várakozásuk átlaga 50,5 pont volt.

A jelentésekből kitűnik, hogy a mindössze nyolc euróövezeti tagország mintegy 3 ezer beszerzési menedzsereinek véleménye alapján számolt index(PMI), és részindexei nagy mértékben a spanyol adatoktól romlottak: a spanyol feldolgozóipari PMI májusban mindössze 43,8 pont lett, az április 45,2 pont után, ami nem csupán azt jelzi, hogy határozottan romlott a helyzet egyik hónapról a másikra, hanem azt is, hogy a spanyol feldolgozóipar egyre kevesebbet bocsát ki. A mutatók 50 pont alatti értéke már nem növekedést, hanem csökkenést fejez ki.

Az eurozónás feldolgozóipar fő nehézségét, fejlődésének lassulását azzal indokolják az elemzők, hogy a globális, azaz a világgazdaság kereslete - feldolgozóipari termékek iránt - egészében gyengül. A jelentősebb euroövezeti tagországok közül romlott az index Olaszországban is, Németországban sem javult, Franciaországban alig emelkedett.

Lengyelországban májusban csökkent a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, miközben ugyanez a mutató Csehországban három éve legalacsonyabb szintre süllyedt.

A lengyel index 49,3 pontra hanyatlott az áprilisi 50,6 pontról elsősorban az új megrendelések csökkenésére, a foglalkoztatottak számának a mérséklődésére, miközben az erős zloty továbbra is aggodalmat kelt az exportálók körében. Az 50 pont alatti érték az ágazati aktivitás visszaesését jelzi. Az új megrendelések alindexe az áprilisi 51,3 pontról 49 pontra süllyedt az új exportmegrendelések alindexe 49,0 pontról 46,9 pontra esett.

Csehországban a májusi feldolgozóipari beszerzőmenedzser-index három éve legalacsonyabb szintre, 51,8 pontra hanyatlott az áprilisi 54,1 pontról. A mutató ezzel már a második hónapban csökkent. Az új megrendelések alindexe 37 havi mélypontra, 52,5 pontra süllyedt. Az 50 pont feletti érték az ágazati aktivitás erősödését jelzi.