Bizakodóbbak lettek a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
Javultak a TOP-100 nagyvállalatok üzleti várakozásai, a májusi konjunktúra index 86,8 százalék lett, ami meghaladja az előző havi, 79,1 százalékos értéket, de elmarad a tavaly májusi 100 százalékos mutatótól - áll az Ecostat friss felmérésében.
Vágólapra másolva!

A nagyvállalatok elmúlt negyedévi teljesítményükkel jobbára elégedettek, negyedéven belül a cégek majdnem fele tevékenysége kismértékű bővülését várja, 42 százalékuk nem számol jelentősebb változással. Teljesítménye visszaesésével 11 százalékuk kalkulál. A fejlődéssel számoló cégek 46 százaléka kismértékű tevékenységbővítést valószínűsít, jelentős fejlődést 11 százalékuk vár, míg új tevékenység kezdésére 43 százalékuk nem lát esélyt. Májusban a TOP-100 66 százaléka tervezte technológiai beruházás indítását egy éven belül. A cégcsoport várakozásai szerint 2008-ban értékesítési és jövedelmezőségi helyzetük kismértékben javulni fog, fejlődésüket a zsugorodó belföldi kereslet, a magas adók és munkaadói terhek hátráltatják.

Rendelésállományát a vállalkozások 61 százaléka átlagosnak, 16 százaléka az ilyenkor megszokottnál magasabbnak tartja. Exportra stabil rendelésállománnyal rendelkezik a TOP-100 csoport kétharmada, a korábbit meghaladó vásárlói igényt 17 százalékuk tart nyilván. A következő félévben a vállalatok mintegy 60 százaléka kiegyensúlyozott, 25 százaléka javuló likviditással számol.

Gödörben az építőipar

Az üzleti várakozásokat illetően a legpesszimistább hangulat az építőipari vállalkozások között érezhető. Az ágazat teljesítménye tartósan és jelentősen csökken. A visszaesés a szakma minden részterületén jellemző, különösen az állami beruházások leállítása, illetve lassítása miatt - áll az Ecostat összefoglalójában. A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások ugyanakkor optimizmussal tekintenek a következő hónapokra, úgy vélik, kedvező időjárás mellett a bruttó termelés 15-20 százalékkal is nőhet az előző évihez képest.