Több élelmiszer kell az EU szerint

Vágólapra másolva!
Aggasztja az Európai Unió tagországainak pénzügyminisztereit az élelmiszer- és az olajárak nemzetközi emelkedése, de nem gondolják, hogy erre a problémára az adóeszközök jelentik a legjobb megoldást - derült ki az illetékesek keddi luxembourgi találkozóján. A szakemberek inkább az élelmiszer- és üzemanyagkínálatot növelnék, valamint nagyobb hatékonyságot sürgetnek.
Vágólapra másolva!

Még érvényben van az a három évvel ezelőtt hozott döntés, amely szerint az áfaszabályokat nem változtatják meg az áremelkedés mérséklésére - szögezte le Andrej Bajuk, az ülést elnöklő szlovén pénzügyminiszter. Franciaország korábban javasolta, hogy a magas energiaárak kompenzálásaképpen csökkentsék az üzemanyagok adótartalmát. Ezt az unióban a jelek szerint egyelőre nem tartják járható útnak. Azt ugyanakkor több miniszter lehetséges megoldásnak minősítette, hogy ideiglenesen növeljék az olajtársaságok adóterheit, tekintettel a szektorban az árak emelkedésének köszönhető magas profitra is.

A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az egyik fő problémát a kínálattal szembeni magas kereslet jelenti. Emlékeztettek arra, hogy ehhez hasonló következtetésre jutottak az unió mezőgazdasági miniszterei is. Veres János elmondta: egyetértés volt abban, hogy mind az agrártermékek, mind az olaj esetében kínálati többletre kell törekedni. Emellett felvetődtek még olyan lehetőségek is, mint a kutatásfejlesztés vagy a piacszabályozási beavatkozás.

Több miniszter nyilatkozatából az is kiderült: szükségesnek látják, hogy a világ legfejlettebb országai - mindenekelőtt a nyolcak csoportjához tartozók - összehangolt lépéseket dolgozzanak ki a problémára. Ez jóval hatékonyabb lenne, mint a rövidebb távon ható adó- vagy pénzügyi eszközök, derült ki például Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, pénzügyminiszter szavaiból. Bajuk megismételte azt az uniós álláspontot is, hogy a magas árak problémája legjobban a legszegényebb országokat sújtja, "Európában és azon kívül is".