Elmarasztalták hazánkat az árampiac miatt

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi más szabálysértési eljárást is bejelentve az Európai Bizottság közölte csütörtökön, hogy úgynevezett indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz az uniós villamosenergia-irányelv helytelen átültetése miatt.
Vágólapra másolva!

Belgiumot, Lengyelországot, Svédországot és Görögországot Brüsszel az Európai Bíróságnál pereli be ugyanezen probléma miatt, Bulgáriához pedig figyelmeztető levelet intézett.

A figyelmeztetett tagállamoknál különböző hiányosságok merültek fel, köztük az elosztórendszer-üzemeltetők kijelölésének elmulasztása, a jogi szétválasztás hiánya, a jogorvoslati lehetőség hiánya a villamosenergia-hálózathoz való hozzáférés műszaki okokból történő elutasítása esetén, a villamosenergia-hálózati tarifák meghatározásához használt módszerek előzetes jóváhagyásának a hiánya, valamint az elsőbbségi és megkülönböztető hálózati hozzáférés.

A "bizottság ismét fellép, hogy a valóban versenyen alapuló energiapiac Európában való megvalósítása érdekében meggyőződjön arról, hogy a tagállamok helyesen hajtják végre a villamosenergia- és a földgázirányelvnek a nemzeti jogba való átültetését" - kommentálta döntését a testület..

Beszámolt arról is, hogy a 2006-ban hasonló problémák miatt elindított jogsértési eljárásoknak köszönhetően a szabálytalanságok számát csökkenteni lehetett, és ma már csak néhány panasz van napirenden.

A többi szabálysértési eljárás között (amelyek Magyarországot közvetlenül már nem érintik) jelentette be Brüsszel, hogy tizenöt tagállam nem ültette át helyesen a törvénytelen úton szerzett pénzek tisztára mosása elleni harcot szolgáló uniós irányelvet.

Tizenegy tagországnak a szakképesítések kölcsönös elismerésének hiányosságai miatt kell lépéseket tennie bírósági eljárás fenyegetettsége alatt.

Közbeszerzési eljárásokban észlelt problémák miatt intette meg Brüsszel Ausztriát, Németországot és Spanyolországot, míg Franciaország, Németország és Spanyolország a vállalatok letelepedési szabadságát vagy a szolgáltatások szabad gyakorlását sértő egy-egy eset miatt került szembe a bizottsággal.

Banki, környezetvédelmi, adó- és kartellügyek is terítékre kerültek.

Tizenegy tagállam a különböző országban székelő vállalatok egyesülésére vonatkozó szabályokat sértette meg, öt EU-tag pedig a járműbiztosítással kapcsolatos uniós szabályoknak nem tett eleget.

Franciaország, Bulgária és Olaszország környezetvédelmi ügyekben került összeütközésbe a bizottsággal.

Észtország és Finnország a nemi esélyegyenlőség teljes biztosításával adós egyes foglalkoztatási ágazatokban.

Spanyolország, Lengyelország és Portugália ellen adóügyi problémák miatt indult eljárás, míg hét tagállam a közlekedéssel összefüggő jogszabályokat nem alkalmaz megfelelően.

Brüsszel bejelentette azt is, hogy Ausztria esetében lezártak egy banki vitát, míg Svédország ellen befejezték azt az eljárást, amely azért folyt, mert egy médiacég exkluzív jogokat élvezett a digitális földi televíziós programsugárzás területén.