Nem változott az angol alapkamat

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) a jelenleg érvényes 5,0 százalékos szinten hagyta csütörtökön az irányadó kamatot. A döntés arra utal, hogy a BoE-t egyre inkább a gyorsuló infláció, semmint a lassuló gazdasági növekedés aggasztja.
Vágólapra másolva!

A brit gazdasági dekonjunktúra jelei egyre nyilvánvalóbbak. A múlt hónapban az ingatlanárak 2,4 százalékkal estek, a szakértői várakozásokhoz képest közel kétszer gyorsabb ütemben. Az ingatlanárak ezzel jelenleg az augusztusi csúcshoz képest 8 százalékkal vannak alacsonyabb szinten.

A brit szolgáltatási szektor szintén gondokkal küszködik: szerdán közölt adatok szerint az ágazat teljesítménye a múlt hónapban öt év óta az első ízben csökkent, azzal együtt, hogy a szektorban foglalkoztatottak száma egy évtized óta a leggyorsabb ütemben esett.

A BoE monetáris tanácsa ilyen esetekben az elmúlt évtizedben rendre a kamatcsökkentéshez folyamodott - mondják a szakértők, akik szerint " az idők változtak , most a makacs infláció megfékezése kap elsőbbséget." A Reuters által megkérdezett 71 elemző közül mindössze 2 várt volna kamatvágást, a többség változatlan kamatszintre számított.

A Boe már a második hónapja nem változtat hitelpolitikáján, és várhatóan ez még egy darabig így marad. Jelentős módosulás ez ahhoz képest, hogy még néhány héttel ezelőtt is többségben azok voltak, akik kamatcsökkentésre számítottak.

Áprilisban 3,0 százalékra ugrott fel az éves szintű infláció, egy teljes százalékponttal múlta felül a célként kitűzött mértéket. Erre a sokkoló adatra való tekintettel egyes elemzők még kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak az év vége felé, jóllehet a BoE a múlt hónapban még úgy értékelte: az infláció mérséklődése esetén és amennyiben folytatódik a növekedési ütem lassulása, kamatcsökkentés valószínűsíthető.