Serioplast üzem nyílik Nyírbátorban

Vágólapra másolva!
Műanyagflakon-gyárat épít az olasz Serioplast Nyírbátorban; a cég hathektáros területet vásárolt meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzatának ipari parkjában csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az új üzem tervezése már tart, s az engedélyezés után még a nyáron megkezdődik az építkezés - közölte Máté Antal, a nyírbátori önkormányzat tanácsosa az MTI-vel.

Az építkezés első ütemében, jövő tavaszig egy hatezer négyzetméteres csarnok készül el, s az Európában a piacvezető cégek közé tartozó olaszországi nagyvállalkozás tervei szerint további beruházással összesen húszezer négyzetméter alapterületű gyárat alakítanak ki Nyírbátorban.

A csütörtökön kötött adás-vételi szerződés szerint a Serioplast négyzetméterenként 1.500 forintért vásárolta meg a területet. A cég befektetésének teljes összegét viszont csak a gyárépítési tervek véglegesítése után hozzák nyilvánosságra.

Az első üzemcsarnokban mintegy ötvenen kapnak majd munkát, s tervek szerint évi 10 millió euró értékű terméket állítanak elő a korszerű gépeken. A beruházás teljes befejezése után a foglalkoztatottak létszáma meghaladhatja majd a százötvenet.

A Serioplastnak jelenleg Olaszországban tizenegy, Németországban kettő, Franciaországban pedig egy gyára működik. Az alkalmazottak száma közel 500 fő, az üzemek forgalma pedig meghaladja az évi 110 millió eurót.

A cég flakonokból 1,35 milliárd darabot készít, az úgynevezett preform műanyagtermékekből pedig 500 millió csomagot. A 192 fújó- és 13 présgépen készült műanyagtermékeket a szépség-, az élelmiszergyártó- és a gyógyszeripar használja, közte 16 világhírű multinacionális cég.

Máté Antal elmondta: a nyírbátori önkormányzat az I. Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán nyert 500 millió forint értékű európai uniós támogatásból alakította ki ipari parkját, ahol jelenleg a dán Coloplast gyógyászati eszközgyárában, a Bátor Trade kft. autókábel gyárában és több kisebb hazai vállalkozásnál összesen 1100-an dolgoznak.