Több adózó kell a versenyképességhez

Vágólapra másolva!
A mai napig nem sikerült kihátrálni a szocializmus zsákutcájából, illetve megváltoztatni annak két alapintézményét: a nyugdíjrendszert és az egészségügyi rendszert - mondta csütörtökön a HVG kiadásában megjelent Miért beteg a magyar gazdaság? című könyv bemutatóján a szerző, Mihályi Péter.
Vágólapra másolva!

Ha az ország felnőtt és lehetséges adófizető lakosságának 70-80 százaléka nem válik valódi adófizetővé, akkor nem lesz versenyképes Magyarország, és a demokrácia sem fog működni - jelentette ki Mihályi Péter. A közgazdász egyetemi tanár - sok más elemzővel együtt - könyvében azt állítja, hogy a magyar állam lehetőségeinél 3000 milliárd forinttal többet költ, azaz a bruttó hazai termék (GDP) arányos központosítást 10 százalékponttal, 50 százalékról 40 százalékra szükséges csökkenteni.

A szerző társadalombiztosítási reformot sürget, amelynek első lépése a bérek felbruttósítása lenne, emellett szektorsemleges adózásra, azaz a személyi jövedelemadó, a profitadó és a forrásadó egységesítésére van szükség, amely akár egykulcsos is lehet.

Mihályi Péter terápiája szerint a különadót meg kell szüntetni, ahogy szinte valamennyi adókedvezményt is, ugyanakkor az ingatlanadó bevezetése elkerülhetetlen.

Nekünk Mohács kell?

Csaba László akadémikus, a könyvbemutató egyik opponense egyetértett a könyv diagnózisával, és a terápia kapcsán hiányolta a társadalom-lélektani elemzését, felvetve, hogy mekkora a javasolt terápiának a konszenzus-képessége.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a másik opponens, Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint a terápiára vonatkozó javaslatokat akármilyen kormánynak nehéz megvalósítania, "hacsak nem lesz Mohács". A volt pénzügyminiszter felvetette, hogy a Mihályi Péter könyvében megfogalmazott liberális reformok vajon nem azt bizonyítják-e, hogy változtatni kell ezen a gondolkodási modellen.

A SZDSZ egyetért Mihályi megállapításaival

A Kóka János és Csillag Istvám egykori sztabaddemokrata gzdasági aktuálisnak tartják Mihályi Péter napokban megjelent Miért beteg a magyar gazdaság? - Diagnózis és terápia című könyvét, és nagyrészt osztják a szerző nézeteit a magyar gazdaság problémáit és a lehetséges gyógymódot illetően. A könyv ugyanis azon jóléti rendszerek működését veszi célba, amelyek 18 évvel a rendszerváltás után is válogatás nélkül juttatnak állami pénzeket mindenkinek.

Mihályi Péter szerint az állami függésnek és az ezzel párhuzamosan elterjedt potyautas-magatartásnak meg kell szűnnie ahhoz, hogy valóban fejlett kapitalizmus alakulhasson ki Magyarországon. Ezzel szemben Magyarországon az embereknek csak a negyede fizet jövedelemadót és egyharmada társadalombiztosítási járulékot.

Ha a szavazók között az adót nem fizetők vannak többségben - a politika logikája szerint -, a pártok ezt a többséget fogják képviselni - vélik az egykori miniszterek. Az állam ezért ma azoknak is a hóna alá nyúl, akiknek erre semmi szükségük. Magyarországnak önálló, felelős polgárokra van szüksége.

A két politikus üdvözli a szerző az irányú elképzelését is, hogy új társadalmi szerződésre van szükség, amely az erkölcsiséget és az erkölcsösséget teszi meg az adófizetés és a szolgáltatások igénybevételének alapjául - hiszen nem egyszerűen az állami újraelosztás, hanem a gondolkodásmód teljes megváltozására van szükség.