Spekuláció hajtja az olajárat

Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel még némi áreséssel kezdett, zárásra viszont meredeken drágult a kőolaj a szabadpiacon. Noha minden előrejelzés szerint bőséges az ellátás, miközben a kereslet a vártnál lassabban nő, illetve visszaesik - az amerikai energiaügyi minisztériumban például szerdán jelentették, hogy az elmúlt négy hétben az Egyesült Államokban a benzinfogyasztás 1,4 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel azelőtt -, az olajpiacon lassan két hete kezdődött kiigazítás hirtelen megszakadt. Csütörtökön ugyanis gyengült a dollár, miután az Európai Központi Bank (EKB) elnöke értésre adta, hogy a bank következő, július eleji kamatértekezletén kamatemelés lehetséges.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtökön hordónként (159 liter) 127,79 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 5,49 dollárral drágábban, mint szerdán. A New York-i értékpapírpiacok zárása után 128,30 dollárnál tartott a New York-i árutőzsde CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében. Ezzel együtt a csütörtöki drágulás 24 órán belül a legnagyobb a jegyzés történetében. Május 22-én napközben 135,09 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a harminchatodik napi csúcsdöntés.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtökön, előzetes adat szerint, 5,39 dolláros drágulással 127,49 dolláron végzett az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében. Május 22-én napközben 135,14 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a harmincnegyedik napi rekorddöntés. A legalacsonyabb ára hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben, mai áron 12,10 dollár.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtökön gallononként (3,78 liter) 3,3345 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,1394 dollárral drágábban, mint szerdán. Nem sokkal zárás után 0,0016 dollárral olcsóbbodott a Globexen. Május 29-én napközben 3,5200 dollárig emelkedett az akkor még futó, előző határidőre, ez az új abszolút rekordja, a tizenhatodik egynapi csúcsdöntés az idén.

Öntik a pénzt az árupiacokra

A világméretű inflációs veszélytől, a bizonytalan pénzügyi piacoktól és a gyenge dollártól menekülő befektetési alapok, köztük főleg az amerikai nyugdíjalapok eddig is minden ürügyre és ürügy nélkül is döntötték a pénzt a nyersanyagpiacokra, értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresve. Az árakat nem a tényleges - lassuló - olajkereslet, hanem a határidős kontraktusok vételére rendelkezésre álló pénz mennyisége mozgatja, ez utóbbit pedig a dollár alakulása és a konkurens értékpapírpiacok fejleményei befolyásolják.

Szakértők szerint pusztán a kőolaj kitermelési költsége, a szállítás és a tisztes haszon együttesen hordónként 50 dollár körüli árat indokolna. Ehhez az utóbbi két év dollár-leértékelődése önmagában több mint 30 dollárt tesz hozzá, a többi az árupiaci spekuláció következménye: a határidős mutatókba eszközölt befektetések 2003-ban 13 milliárd, idén márciusban 260 milliárd dollárt tettek ki a főbb piacokon - csak idén az első két hónapban 50 milliárd dollárt helyeztek át a befektetők más piaci eszközökből.

A gázolaj ára is megy

Ugyanakkor az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júniusi szállításra tonnánként 1183,50 dollár volt az ICE-n, 37,00 dollárral drágább a szerdai zárónál. Május 27-én napközben, 1291,75 dolláron, új csúcsot ért el a legközelebbi határidőre. Az ICE-n zajló tranzakciókkal érintett mennyiségnek hagyományosan körülbelül 1 százaléka kerül tényleges szállításra.

Csütörtökön a földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 12,519 dolláron végzett a NYMEX-en, 0,140 dollárral drágábban, mint szerdán. Zárás után 0,016 dollárral olcsóbbodott a Globexen. Az eddigi rekord a jegyzés történetében 15,78 dollár volt, 2005. december 13-án. Az mai értékben 17,193 dollárnak felel meg