Nincs meglepetés a gazdasági adatokban

Vágólapra másolva!
Nem okoztak ugyan meglepetést a pénteki makrogazdasági adatok, az MTI által megkérdezett elemzők azonban egyhangúlag kiemelték a külkereskedelmi mérleg pozitív számait, prognózisaik szerint az év egészében a GDP 2 százalék, vagy azt kissé meghaladó ütemben bővül.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a GDP az idén az első negyedévben az előzetesen közölt 1,6 százaléknál kissé gyorsabban, 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A naptári hatás kiszűrésével a növekedés az előzetesnek megfelelően 0,9 százalékos volt, az előző negyedévhez képest 0,3 százalékot tett ki. A január-áprilisi külkereskedelmi mérleg, az előzetes adatok alapján 331 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 638 millió eurós javulását jelenti az egy évvel korábbihoz képest.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője ismertette: az első negyedévi növekedés kizárólag az exportnak köszönhető. A tavaly megkezdődött folyamat folytatódik, amelyet az export gyorsuló növekedése mellett az import lassuló bővülése jellemez - tette hozzá. Ennek köszönhetően az elemző arra számít, hogy a külkereskedelmi mérleg az év egészében kedvezően alakulhat és az áruforgalmi aktívum akár az 1 milliárd eurót is meghaladhatja 2008 végén, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Lassulhat a konjuktúra

Az elemző szerint az első negyedévi erős külső konjunktúra lassulni fog ugyan, de nem esik vissza jelentősen. Az export növekedési üteme tehát várhatóan lassul, az alacsony belföldi kereslet és beruházások miatt azonban az import növekedési üteme is csökkenhet. Török Zoltán hozzátette, hogy az export mellett a mezőgazdaság teljesítménye húzza majd a növekedést.

A beruházások alakulását "fekete doboznak" tartotta az elemző, a bizonytalanságot az ellentétes előjelű hatások okozzák. Úgy vélte: bár nem várható, hogy az év egészére jellemző lesz az első negyedévi 5,4 százalékos visszaesés a beruházásoknál, a tavalyi bázist több olyan tényező is növeli, amelyre az idén nem lehet számítani. A feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt tavaly megugrottak a feldolgozóipari beruházások, idén ez már nem várható.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint az exporton kívül keresleti oldalon minden szektor teljesítménye romlott. Csökkentek a beruházások és stagnált a fogyasztás. Ez az elemző szerint még mindig a kormányzati kiigazítás hatása.

A beruházásokat illetően Németh Dávid nem volt túlzottan optimista, úgy vélte: ha a feldolgozóiparban is elmaradnak a beruházások, az a szektor teljesítményében is tükröződik majd előbb-utóbb. Ennek ellenére úgy vélte, ha a nettó export tovább tud nőni, a GDP 2 százalék felett bővülhet az idén.