Hétszerezett a Rosznyeft

Vágólapra másolva!
A legnagyobb orosz olajtermelő, a  Rosznyeft idei első negyedévi adózott eredménye hétszerese volt az egy évvel korábbinak. A látványos nyereségnövekedést akvizíciók révén, valamint a kőolaj világpiaci árának az emelkedésétől érte el az orosz vállalat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai GAAP könyvviteli szabvány szerint számolva a Rosznyeft negyedéves profitja 2,56 milliárd dollár volt, jócskán felülmúlva az egy évvel korábbi 358 millió dollárt. A szakértők az idei első negyedévre valamivel szerényebb, 2,5 milliárd dolláros nyereséget vártak.

A cég bevétele megduplázódott, a tavalyi első negyedévi 8,22 milliárd dollárról 16,37 milliárd dollárra bővült. Az elemzői várakozások átlagában némileg magasabb, 16,5 milliárd dolláros bevétel várakozás szerepelt.

A Rosznyeft annak révén vált vezető olajtermelővé Oroszországban, hogy tavaly megvásárolta a csőbe jutott Jukosz gyakorlatilag valamennyi vagyonát, egyebek között két jelentős termelő egységet és öt olajfinomítót.

Az akvizíciók révén a Rosznyeft az egyik legeladósodottabb cég Oroszországban: adóssága idén március végén 23,58 milliárd dollár volt, ami 2,7 milliárddal kevesebb a múlt év végéhez képest.