Ismét hódít az atomenergia

Vágólapra másolva!
A kőolaj és a földgáz drágulása, illetve bizonytalan elérhetősége ismét világszerte ráirányította a figyelmet a nukleáris energiára - írja a Világgazdaság. Ahol korábban atomerőművek bezárásáról döntöttek, most vagy módosítják, vagy megszüntetik ezeket az intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Szükségünk van az atomenergiára az energiamix részeként - mondta Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke a környezetbarát projektek kitüntetése alkalmából. Ilyen nyilatkozat két-három éve még elképzelhetetlen lett volna.

Idén januárban a brit kormány úgy döntött: a szigetország hetvenes években épült erőműveit újakra cseréli. Franciaország, ahol a felhasznált áram 78 százalékát atomerőművek biztosítják, lázasan elkezdtek dolgozni az új generációs európai nyomottvizes reaktoron (EPR). Az USA-ban reaktormegrendelést kaphat a Constellation Energy és a francia EDF közös vállalata. Egyidejűleg a UniStar Energy arra pályázik, hogy tőle rendeljék meg a harmadik reaktort Lusby erőművébe, s a tervezett új marylandi létesítménynek ugyancsak négy korszerű technológiájú reaktor építését ajánlotta fel.

Az új római kormány a megalakulása után azonnal bejelentette: 2013-tól újraindítják az atomerőművek építését, annak ellenére, hogy az 1987-es referendumon az olaszok leszavazták a nukleáris energia alkalmazását, és az ország négy atomerőművének bezárása mellett döntöttek. Szlovákiában 2012-2013-ra szeretnék befejezni a mohi létesítmény két új blokkal való bővítését.

Az unióban jelenleg 15 tagállamban 152 reaktor van, ezek biztosítják az EU energiaigényének 14 százalékát. Ha nem változik semmi, a bővítés ellenére ez a részarány tovább csökkenhet 2020-ra - írja a Világgazdaság.