Közép-Európában növekedett az Allianz

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 1,1 milliárd eurós díjbevételt ért el az Allianz az úgynevezett New Europe régióban, 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte az MTI-vel hétfőn az Allianz Hungária Biztosító.
Vágólapra másolva!

A New Europe régió a következő országokat foglalja magába az Allianznál: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Kazahsztán, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Az egy évvel korábbihoz mért idei első negyedéves 3 százalékos növekedést visszafogottnak nevezi a cég. A közleményben megjegyzik, hogy a növekedést a nem-életbiztosítások terén tapasztalható árverseny és az életbiztosítási területen csökkenő mértékű díjbevételek ellenére sikerült elérni. Az üzemi nyereség változatlanul 95 millió euró volt a régióban az első negyedévben, hasonlóan a tavalyi első negyedévhez.

Az élet- és betegségbiztosítási díjbevételek meghaladták a 245 millió eurót. Összevetve a tavalyi első negyedévvel 147 millió eurós visszaesés figyelhető meg, Ez a közlemény szerint a változékony kereskedelmi feltételekre vezethető vissza, ami hatással volt a befektetési típusú életbiztosítási termékek értékesítésére. Ez különösen Lengyelországban éreztette hatását, ahol az instabil tőkepiaci helyzet miatt az Allianz és legfőbb banki partnere, a Bank Pekao megállapodott, hogy a unit-linked életbiztosítási termékek éves értékesítési kampányát későbbre halasztják.

Magyarországon és Szlovákiában az életbiztosítási portfoliók díjbevételei 48 illetve 27 százalékos növekedést mutattak. Mindkét országban a növekedés elsődleges okai az új üzleti tevékenység, illetve az új termékek voltak.

A ROSNO és a Progress-Garant teljes körű konszolidációjával Oroszországban, valamint az ATF-Polis összevonásával (új nevén: Allianz) Kazahsztánban a vagyon- és balesetbiztosítási díjbevételek 27 százalékkal emelkedve elérték a 850 millió eurót, szemben a tavalyi 667 millióval, a csoport eredményéhez ezek az összeget járultak hozzá a legnagyobb súllyal.

A gépjármű biztosítások továbbra is jelentősen növelték a nem-életbiztosítási üzletágat Lengyelországban. Ugyanakkor a néhány országban megfigyelhető kedvezőtlen árszint miatt - elsősorban a kötelező felelősségbiztosításnál - az Allianz tudatosan kerülte a veszteséges portfóliókban való részvételt.

Az érintett tizenegy országban jelenleg nyugdíjreformok zajlanak és az Allianz aktívan részt vesz a vagyonkezelési üzletágban is. A kezelt nyugdíjalapok vagyonállománya csaknem 20 százalékkal nőtt 2008-ban, elérve a 4,4 milliárd eurót. A nemrég lezajlott romániai kampány eredményeként az Allianz Tiriac Private Pension majdnem 1,1 millió új ügyfelet szerzett. A az Allianz piaci részesedése meghaladja a 25 százalékot Romániában.