Jobb lett a Budvar-sörgyár eredménye

Vágólapra másolva!
Tavaly 13 százalékkal - 302 millió koronára - növelte adózás előtti nyereségét a Budejovicky Prazdroj sörgyár. Az utolsó még állami kézben lévő cseh sörgyár bevételei tavaly nyolc százalékkal 2,301 milliárd koronára ( 1 korona = 10 forint) emelkedtek - közölte kedden sajtótájékoztatón Prágában a sörgyár igazgatója, Jirí Bocka.
Vágólapra másolva!

A Buejovicky Budvar tavaly a Plzensky Prazdroj és a prágai Staropramen után a harmadik legnagyobb sörgyártó és sörexportőr volt Csehországban.

A Budejovicky Budvar 2007-ben 1,253 millió hektoliter sört adott el, ami 8,8 százalékkal több, mint az előző 2006-os évben. A Budvar sörök csehországi eladása gyorsabban nőtt, mint a hazai sörfogyasztás. A Budvar söreiből 11,7 százalékkal kelt el több tavaly, mint 2006-ban. Ugyanakkor Csehországban a sörfogyasztás csak fél százalékkal emelkedett, s meghaladta a 14,4 millió hektolitert.

A Budejovicky Budvar tavaly 53 országba összesen 586 885 hektoliter sör exportált, ami az előző évhez viszonyítva hat százalékos emelkedés. A cseh sörexport tavaly egészében véve 1,6 százalékkal 3,6 millió hektoliterre emelkedett. A Budvarnak a cseh sörexportban 16 százalékos részesedése van.

A sörgyár, amelyet a cseh kormány a közeljövőben privatizálni akar, tavaly 261 millió koronát ruházott be a fejlesztésekbe. Ez nagyjából ugyanolyan összeg, mint 2006-ban. Az idei évben ennek az összegnek a dupláját kívánja a cég beruházni - jelentette ki az igazgató. A rendszerváltás óta eltelt időszakban a Budejovicky Budvar összesen 3,5 milliárd koronát fordított fejlesztésre. A cég saját tőkéje tavaly hét százalékkal 4,057 milliárd koronára emelkedett.