Csúcson a szlovák infláció

Vágólapra másolva!
Szlovákiában 20 havi csúcsra emelkedett az infláció májusban, továbbra is deficites volt a külkereskedelmi mérleg áprilisban, miközben Robert Fico miniszterelnök a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre számít az idén.
Vágólapra másolva!

A szerdán közzétett adatok szerint a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek májusban az előző hónaphoz képest, és 4,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál elsősorban az üzemanyag és az élelmiszerek drágulása miatt. Elemzők 0,2 és 4,5 százalékos növekedésre számítottak.

A külkereskedelmi mérlegben 5,8 milliárd korona (297 millió dollár)hiány keletkezett a márciusi 51,7 milliárdot követően, miközben elemzők már 2,4 milliárd korona többletet vártak. Az április hiányt elsősorban annak tulajdonítják a statisztikusok, hogy megugrott az elektrotechnikai és autóipari alkatrészek importja, bár az erőteljes bérnövekedés és ennek kapcsán a belföldi fogyasztás emelkedése tartóssá teheti az irányzatot.

Közben Robert Fico miniszterelnök azt közölte, hogy az idén a korábban várt 7,5 százaléknál nagyobb lehet a gazdasági növekedés üteme, miután az első negyedben az Európai Unióban a leggyorsabb ütemben, 8,7 százalékkal gyarapodott a gazdaság.

Tavaly a negyedik negyedben 14,3 százalékos volt a GDP-növekedés.