Ukrajna veszélyezteti a gázolaj-szállítást

Vágólapra másolva!
Az Oroszországból Magyarországnak szállított magas kéntartalmú gázolaj továbbításának biztonságát július elejétől nem tudja szavatolni az ukránokkal keletkezett, közelebbről meg nem nevezett vita miatt az orosz Transnyeftprodukt állami szállítócég.
Vágólapra másolva!

Somlyai Dóra, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: a problémáról levelet küldött az orosz fél a gázolajat átvevő Molnak. Hozzátette: Oroszországból, Ukrajnán keresztül olyan magas kéntartalmú gázolajat kap a Mol, amit még több fázison keresztül finomítani kell ahhoz, hogy dízelüzemanyag legyen belőle, amely elsősorban vegyipari célokat szolgál.

Az oroszok éves szinten 900 ezer tonna magas kéntartalmú gázolajat szállítanak a Molnak, aminek a tranzitálása most veszélybe kerülhet egy orosz-ukrán vita miatt. A Molt egyelőre csak a vita tényéről értesítették, tartalmáról a magyar társaság egyelőre nem kapott információt, illetve most folynak az érintett felekkel az erre vonatkozó egyeztetések.

Somlyai Dóra hangsúlyozta: "Magyarország dízelellátása teljes mértékben biztosított, hiszen az döntően kőolaj finomításon alapszik, és itt a szállítások továbbra is zavartalanok." Az orosz-ukrán vita tárgyát képező éves 900 ezer tonnás mennyiség a Mol-csoport gázolaj termelésnek 10-12 százaléka.