A világ 20 milliárd dollár fejlesztési adna Afganisztánnak

Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösség több mint nyolcvan delegációja megközelítőleg 20 milliárd dollár fejlesztési segélyt ajánlott fel Afganisztán újjáépítéséhez csütörtökön a párizsi adományozó konferencián - jelentette be Bernard Kouchner francia külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Magyarország ugyanitt megerősítette, hogy 2009-ben 3 millió dollár (500 millió forint) körüli összeget tud Afganisztán fejlesztésére fordítani - mondta az MTI-nek Szentiványi Gábor, a külügyminisztérium szakállamtitkára.

A politikai igazgató kiemelte, hogy az afganisztáni nemzeti fejlesztési stratégiában megjelölt főbb területek egybevágnak a magyar fejlesztési képességekkel, azaz segítségnyújtási lehetőségekkel, nevezetesen a mezőgazdaság, a helyi áramfejlesztés, valamint az oktatás és a szakképzés területén. Hamid Karzai afgán elnök egy 50,1 milliárd dolláros, nagyra törő ötéves fejlesztési tervet vázolt a konferencián, ehhez kérte az adományozó országok segítségét. Kiemelt területként az infrastruktúra, a biztonság, az oktatás és a mezőgazdaság szerepel a beruházási programban. Szentiványi Gábor tájékoztatása szerint a konferencián részt vett 68 ország és 17 szervezet valamennyi delegációja nagyon komoly támogatásáról és a további fejlesztésekben való szerepvállalásáról biztosította az afgán vezetést.

Japán 550 millió dollár, Kanada három évre 600 millió dollár, Nagy-Britannia pedig öt évre szóló 1,2 milliárd dollár fejlesztési segélyt ajánlott fel. A Világbank 1,1 milliárd dollárt ad az ötéves programhoz. A vendéglátó Nicolas Sarkozy államfő bejelentette, hogy a francia támogatás több, mint duplájára nő, amely 2008 és 2010 között 107 millió eurós összeget fog jelenteni.