Év végéig lesz idő a TEÁOR-módosításra

Vágólapra másolva!
December 31-éig meghosszabbítják a cégek és az egyéni vállalkozók tevékenységi köreinek az átalakítására nyitva álló határidőt. Eredetileg július elsejéig kellett volna a régi számokat átkódolni. Az APEH részletes tájékoztatót tett közzé arról, hogy kinek-kinek, melyik hatósághoz kell bejelentést tenni.
Vágólapra másolva!

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve az igazságügyi és rendészeti miniszter néhány nappal ezelőtt a vállalkozói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés után bejelentette, hogy a gazdasági társaságoknak és az egyéni vállalkozóknak az év végéig lesz lehetőségük arra, hogy a TEÁOR-számok és szakmakódok módosítására vonatkozó kötelezettségeiket jogszerűen teljesíthessék. Ebből következően minden vállalkozás mentesül az esetleges bírság alól akkor is, ha csak az eredetileg kitűzött július elsejei időpont után jelenti be az uniós osztályozási rendszernek megfelelő tevékenységi köreit.

Az okmányirodákat külön értesítik az új határidőről

Az igazságügyi tárca vezetője, Draskovics Tibor közölte, hogy a gazdasági társaságok esetében tárcaszintű rendelet rögzíti az átkódolási kötelezettséget, amelynek az azonnali módosításával a határidő az év végéig kitolódik. Az egyéni vállalkozóknál ellenben törvény szabályozza a kérdést. A parlament viszont már nyári szünetet tart, így a határidő módosításáról szóló törvényjavaslatot legkorábban szeptemberben lehet majd csak benyújtani. Az egyéni vállalkozókat sem éri azonban emiatt hátrány. A törvénymódosítás ugyanis visszamenőleges hatályú lesz. Erről már most tájékoztatják az összes okmányirodát is.

A társasági szerződésben rögzített kódokat a cégbírósághoz kell bejelenteni

A cégjegyzékben szereplő társaságok esetében a létesítő okiratban (társasági szerződésben) feltüntetett tevékenységi köröket - amennyiben azok automatikusan átkódolhatók voltak - a cégbíróságok január elsejével hivatalból módosították, és erről a módosításról az adóhatóságot elektronikus úton értesítették. A statisztikai adatok szerint közel 450 ezer társas vállalkozás TEÁOR-kódját konvertálták a cégbíróságok hivatalból.

Vannak olyan tevékenységi körök, amelyeket a KSH által közzétett fordítókulcs alapján nem lehetett automatikusan átsorolni. Ezeket az érintett cégnek kell a cégjegyzékben vezetett adatainak az első változásakor bejelentenie. A módosításokat ilyenkor is a cégbíróság továbbítja az APEH-nak. Az eredeti előírások szerint július elseje volt e kötelezettség teljesítésének a végső határideje. Az adóhatóság nyilvántartása szerint összesen, mintegy 390 ezer társas vállalkozásnak kell ilyen módon, a cégbíróságon keresztül bejelentést tennie.

Amikor egyenesen az APEH-hoz kell fordulni

Az új társasági törvény lehetővé teszi, hogy a tagok a létesítő okiratban csak a főtevékenységet jelöljék meg. Az összes többi, ténylegesen folytatott tevékenységet ilyenkor közvetlenül az adóhatósághoz kell bejelenteni. Az APEH ezeket a cégjegyzékben nem szereplő tevékenységi köröket január végéig hivatalból átfordította. Az automatikus konvertálás közel 123 ezer társas vállalkozást érintett.

Ilyenkor is előfordult azonban, hogy bizonyos tevékenységeket nem lehetett az adózó megkérdezése nélkül, egyszerűen a KSH-fordítókulcs alkalmazásával módosítani. Éppen ezért írta elő az érintett jogszabály, hogy ezeket a tevékenységi köröket magának a cégnek kell ez első adóváltozás bejelentésével együtt átkódolnia. Ebben a körbe 230 ezernél valamivel több társas vállalkozás tartozik, amelyek a 201/T jelű nyomtatványon teljesíthetik a kötelezettségüket, a napokban bejelentett év végéig meghosszabbított határidőig.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a cégjegyzékben nem szereplő jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságokra és szervezetekre, valamint külföldi vállalkozásokra is. A különbség csupán annyi, hogy az e körbe tartozó, közel 38 ezer társas vállalkozás a 201 jelű nyomtatványt köteles használni.

Az egyéni vállalkozók helyzete is hasonló

Január elsejétől nem csak a TEÁOR-számok, hanem az úgynevezett szakmakódok is megváltoztak, amelyeket a vállalkozói igazolványt nyilvántartó szervezet a fentiekhez hasonlóan, hivatalból módosított és erről informatikai úton értesítette a körzetközponti jegyzőt, valamint az adóhatóságot is. Az automatikusan nem konvertálható tevékenységi körök változását magának az egyéni vállalkozónak kell a körzetközponti jegyzőhöz bejelentenie.

Több mint 200 ezer vállalkozói igazolvánnyal tevékenykedő adózó tartozik ebbe a körbe. Jó hír a számukra, hogy a módosítást nekik is csak egy helyre, azaz a jegyzőnek kell bejelenteniük, aki továbbítja az adatokat az adóhatósághoz.

Az egyéni vállalkozók esetében is előállhat olyan helyzet, amikor bizonyos tevékenységek a vállalkozói igazolványban nem szerepelnek (például egyéni vállalkozás mellett, adószámos magánszemélyként folytatott ingatlan bérbeadás). A séma itt is ugyanaz, mint az összes többi esetben. Az érintett adózói kör - valamivel több, mint 5 ezer okmányirodai regisztrációval rendelkező egyéni vállalkozó - a 101/E jelű nyomtatványon köteles a módosításokat közvetlenül az APEH-hoz bejelenteni.

Az adószámos magánszemélyek

Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező, ugyanakkor adószám alapján tevékenykedő magánszemélyekről csak az adóhatóság vezet nyilvántartást, így nekik közvetlenül az APEH felé kell az esetleges szakmakód módosításokat jelezni, feltéve, ha az adóhatóság hivatalból nem konvertálta azokat. A mintegy 130 ezer adószámos magánszemélynek (többségük mezőgazdasági őstermelő) a 101-es APEH-nyomtatványt kell használniuk.