Folytatódik a harc a Zentiváért

Vágólapra másolva!
Döntetlenre áll a küzdelem a legnagyobb cseh gyógyszergyár, a Zentiva felvásárlásért. A cég vezetősége pénteken elégtelennek minősítette, és elutasította a PPF Holding N.V.-hez tartozó Anthiarose pénzügyi befektető ajánlatát, miután szerdán a francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár versengő ajánlatára is azt tanácsolta a befektetőknek, hogy egyelőre ne foglalkozzanak vele. A Zentiva vezetősége július első hetére ígér részletesebb jótanácsokat a befektetőknek, vagyis elhúzódó licitálás várható.
Vágólapra másolva!

Az Anthiarose révén a PPF Holding N.V. részvényenként 950 koronát, összesen 1,48 milliárd eurót kínál a Zentiva nem nála lévő többségéért. A Sanofi-Aventis ajánlata részvényenként 1050 korona, összesen 1,66 milliárd euró, szintén a nem nála lévő részvényekre.

A Zentiva legnagyobb részvényese a Sanofi-Aventis Group 24,9 százalékkal, a második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva adózott eredménye az első negyedévben 470 millió cseh korona volt, 9,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél, a törökországi terjeszkedés költsége miatt. Az üzemi eredmény 6,5 százalékkal 810 millió koronára, a nettó bevétel 29,6 százalékkal 4,379 milliárd koronára nőtt az időközben megszerzett részesedésekkel együtt.

Csehországi csökkenés

Csehországban - a cég szerint a vizit- és a receptdíj bevezetése miatt - és Romániában csökkent a forgalom, másutt nőtt.

Tavaly a Zentiva 1,456 milliárd cseh koronás adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 35,9 százalékkal kevesebbet a 2006-os 2,289 milliárdnál, amely rekord volt a cég történetében.

A visszaesést a cseh gyógyszerpiac vártnál nagyobb "áreróziójának", az értékesítési szervezet bővítésébe fektetett, növekvő költségnek és a romániai értékleírások okozta egyszeri tételeknek tulajdonították, továbbá annak is, hogy Romániában az első kilenc hónap átlagában 10 százalékkal, a harmadik negyedben 61 százalékkal kevesebb bevételt értek el az egy évvel korábbinál, az ottani terjeszkedés ellenére. Ezt nagyrészt a román kormány gyógyszerár-politikájával és a romániai terjesztők fizetési késedelmeivel magyarázták. Egyelőre a törökországi terjeszkedés költsége is rontotta az eredményességet.

Az üzemi eredmény 34,3 százalékkal 2,17 milliárd cseh koronára csökkent 3,303 milliárdról.

A forgalom 19 százalékkal 16,67 milliárd koronára nőtt a 2006-os 14,003 milliárdról, kissé elmaradva a tavalyi év közben kétszeresére emelt, 20 százalékos vállalati előrejelzéstől. A bevétel nagy növekedéséhez 2,755 milliárd koronával járult hozzá az új török részleg, az Eczacibasi-Zentiva, amely a harmadik negyedévtől szerepel a csoportmérlegben. Nélküle egészében alig nőtt volna a bevétel, mert a cseh és a román piac visszaesett.

A cég már a közeljövőben Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé akar válni, legnagyobb egyedi részvényese, a francia-német Sanofi-Aventis támogatásával, tavaly evégett a török és a magyar piacra lépett be a Zentiva.