Kelet-Európa eddig megúszta az olajsokkot

Vágólapra másolva!
Az erős nemzeti valuták egyelőre megvédték a közép-kelet-európai országokat az olaj erőteljes drágulásának negatív hatásaitól, kérdés azonban, hogy meddig - áll a Reuters elemzésében. Az élelmiszerek jelentős drágulása, mint másodlagos hatás, óvatosságra int.
Vágólapra másolva!

Mivel az infláció rekord magasságokba szökött Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon, a központi bankok kamatot emeltek, ami viszont - a kedvező gazdasági növekedéssel párosulva - arra indította a befektetőket, hogy koronába, zlotyba és forintba fektessék a pénzüket.

A három ország nemzeti valutája egyrészt abból profitált, hogy az euró árfolyama az év eleje óta 6 százalékkal emelkedett a dollárhoz képest, de maguk is erősödtek, az euróval szemben:a forint 5,89 százalékkal, a zloty 6,61 százalékkal, a cseh korona 9,08 százalékkal. A dollár esetében még nagyobb mértékű volt az erősödés: a forintnál 11,59, a zlotynál 12,28, a cseh koronánál 14,65 százalék.

A dízel a fő gond

A közép-kelet-európai térségben nőtt ugyan az általános árszínvonal a nagyobb bérkiáramlás, illetve a központi áremelések miatt, az olaj drágulásának hatása nem szembetűnő - mondják az elemzők. A helyzet azonban nem ennyire rózsás, mert az igaz, hogy a benzin drágulása visszafogott volt ezekben az országokban, de a dízel követte a nemzetközi ártrendet. Emiatt számos országban - köztük Magyarországon is - a fuvarozók az áremelkedést ellensúlyozó intézkedéseket sürgetnek kormányaiknál.