Vágólapra másolva!
Alig burkolt formában visszautasította kedden a Standard & Poor's elnöke a nemzetközi hitelminősítési gyakorlat felülvizsgálatára irányuló EU-terveket, mondván: a külső beavatkozás a hitelminősítői tevékenység függetlenségét ásná alá.
Vágólapra másolva!

Deven Sharma a világ legnagyobb hitelminősítője által Londonban tartott keddi biztosítási szimpóziumon felszólalva azt mondta: az S&P üdvözöl bármely olyan kezdeményezést, amely a piac egészének érdekeit szolgálja, megőrzi a minősítői véleményalkotás és metodika függetlenségét és globális konzisztenciáját, és nem jár "akaratlanul előidézett" fennakadásokkal, költségekkel és hatékonysági hiányosságokkal a befektetők, az adósságkibocsátók és a hitelminősítői termékek egyéb használói számára.

A Standard & Poor's elnöke szerint ezért semmilyen európai szabályozási kezdeményezés nem irányulhat a minősítési tartalmak és metodikák meghatározására, sem arra, hogy a felügyeleti hatóságok részesévé váljanak az egyéni adósosztályzati felülvizsgálatoknak, mert ez a piaci innováció korlátozásának kockázatával járna, és megkérdőjelezné a minősítési függetlenséget.

Charlie McCreevy belső piaci EU-biztos a múlt héten kijelentette: a jövőben a hitelminősítőknek is alá kell vetniük magukat a pénzügyi szervezetekre vonatkozó uniós szabályozásnak.

McCreevy szerint létezik ugyan bizonyos önszabályozás ezeknél az intézményeknél - például önként eldönthetik, hogy alkalmazzák-e az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) előírásait -, de ez nem elég hatásos.

A három vezető globális hitelminősítőt - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - az amerikai nem elsőrendű (subprime) jelzálogadósi körből kiindult globális likviditási válság nyomán már korábban komoly bírálatok érték a piaci szereplők, sőt az Európai Unió bizottsága és az amerikai kongresszus részéről is, azzal az érvvel, hogy nem figyelmeztették időben a befektetőket a bonyolult pénzpiaci termékek lehetséges kockázataira.

Egyes elemzők szerint a hitelminősítőket a pórul járt befektetők akár be is perelhetik.

A subprime válság kipattanása nyomán ugyanis drámai mértékben zuhant az olyan - a befektetési bankok által kockázatterítés céljából világszerte árult - piaci konstrukciók értéke, amelyekben fedezetként nagyobb kockázati osztályú értékpapírosított követelések is szerepeltek. Ez súlyos veszteségeket okoz az ilyen csomagokat portfolióikba felvevő intézményi és magánbefektetőknek, de a befektetési bankoknak is, amelyeknek több százmilliárd dollárnyit le kell írniuk ezekből az értéküket vesztett termékekből.