Nem kifizetődő a primőráru-termesztés

Vágólapra másolva!
A magasnak mondott gyümölcsárak ellenére romlik a zöldség-gyümölcstermesztők jövedelmezősége, mert a termelői árban sok esetben még a költségek emelkedését sem tudják érvényesíteni - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az igazgató szavai szerint az árakon "erősen érződik az áruházláncok és a kereskedelem erőfölénye. Hozzátette: ezen a minőségi termékekkel és termelői összefogással lehetne segíteni.

Egyértelműen csökkentek az árak 2007-es képest - mondta az igazgató. Lódi Ferenc, a FruitVeb Termelői Értékesítési Bizottságának elnöke példaként említette, hogy a korszerű technológiával paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termelő nagyüzem árbevétele öt százalékkal emelkedett, miközben a költségei tíz százalékkal nőttek.

Szabó József, a szervezet társelnöke elmondta: az egrestermelők jó része Hajdú-Biharban és Szabolcsban le sem szedte a termést, mert a felvásárlók által kínált, kilónként 60-70 forintos árból még a szedőket sem tudták volna kifizetni.

Szabó József emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013 közötti időszakban 50-60 milliárd forint támogatást kap az ágazat, ami mintegy 150 milliárd fejlesztést generál. A prioritás a technológiai fejlesztés és a termékszerkezet átalakítása.

Korszerűbb fajták termelésére van szükség, korszerűbb technológiával - tette hozzá. A frisstermék-piacra kell termelni, ezért növelni kell a zárt felület alatti termesztést is.

Összességében a 2008-ban várható 2,8 millió tonnás zöldség-gyümölcs termelést 2013-ra évi 3,6 millió tonnára kívánják növelni. Az elmúlt évben, 2007-ben a 2,2-2,3 millió tonna volt a megtermelt zöldség és gyümölcs, amiből mintegy 400 ezer tonnát fólia alatt, illetve üvegházban termesztettek.