Vasúti intézkedéseket sürget az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet küldött 24 tagállamnak - köztük Magyarországnak -, mert nem hajtották végre megfelelően az első vasúti intézkedéscsomag rendelkezéseit - közölték csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A bizottság az uniós jogszabályok nemzeti jogba való átültetésének ellenőrzése során a jogszabály végrehajtásának hiányát vagy helytelen alkalmazását állapította meg Hollandia, Ciprus és Málta kivételével az összes tagállam esetében.

"Az első vasúti csomag megfelelő átültetése elengedhetetlen ahhoz, hogy az európai vasúti piacon verseny alakulhasson ki, és a vasút versenyképessége növekedhessen a többi közlekedési módhoz képest" - mondta Antonio Tajani, a bizottság alelnöki rangú közlekedési biztosa.

Az első vasúti intézkedéscsomag végrehajtásának határideje 2003 márciusa volt. A bizottság 2006 májusában azt állapította meg, hogy bár a tagállamok bevezették a szükséges jogszabályokat, néhány országnak további intézkedéseket kell hoznia a hatékony keretszabályozás biztosítása és a vasúti piacok megfelelő működése érdekében. A nemzeti jogszabályokba való átültetésre vonatkozó részletes vizsgálatot követően a bizottság hiányosságokra hívta fel a figyelmet.

Nem teremtették meg a pályahálózat-működtető és a vasúti szolgáltató társaságok függetlenségét, hiányosan hajtják végre a pályahasználati díjakra vonatkozó irányelv rendelkezéseit, hiányzik a vasúti hálózat teljesítményét ösztönző teljesítményalapú rendszer, nem születtek meg a pályahálózat-működtetőt a költségek és díjak csökkentésére ösztönző intézkedések, illetve elmulasztották a vasúti ágazatbeli versennyel kapcsolatos problémák jogorvoslatához elegendő hatáskörrel felruházott, független szabályozó szerv létrehozását