Kiemelt projektek Bács-Kiskun megyében

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán döntött arról, hogy Bács-Kiskun megyében három kiemelt programot támogat külön pályáztatás nélkül, 5,7 milliárd forintot meghaladó összeggel - közölte Balogh László, az MSZP országgyűlési képviselője Kecskeméten csütörtökön, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Kreatív Innovációs Központ Kecskemét (KIKK) projekt 1,4 milliárd forint, a kecskeméti csapadékvíz-csatorna építése 476 millió forint, míg a Homokhátság elsivatagosodását megelőző, Vizek mennyiségi és minőségi védelmének fejlesztése a Duna-völgyben című projekt 3,2 milliárd forint támogatást kapott - sorolta a kormány által megítélt kiemelt projektek támogatási összegeit a szocialista képviselő.

Balogh László, aki egyben az MSZP megyei szervezetének alelnöke, elmondta: a KIKK program ment át a legtöbb változáson az elindulásától kezdődően.

Emlékeztetett arra, hogy eredetileg a program az autóiparra épült volna, a jelenlegi állása szerint azonban inkább informatikai jellegű fejlesztéseket tartalmaz.

"Meg vagyok róla győződve, hogy a Mercedes-beruházás miatt a tartalma módosulni fog" - tette hozzá a képviselő.

A kecskeméti csapadékvíz-csatorna építési projekt 530 millió forintba kerül, amelynek 90 százalékát kapja meg a város, a 10 százalék önerőt a város biztosítja.

Balogh László, a Homokhátság-program kormánymegbízottja beszámolt arról, hogy a három megyére kiterjedő, az elsivatagosodással fenyegetett terület vízutánpótlását kiemelten kell kezelni.

Szavai szerint "ez legyen Magyarország mintaprogramja, amivel a klímaváltozásra válaszol".

A kormány által megítélt 3,9 milliárd forint reményei szerint a következő években a többszörösére emelkedik.

Balogh László elmondta: a kiemelt programok - egy-két kivételtől eltekintve - milliárdos nagyságrendű, önkormányzati vagy állami tulajdonú projektek, amelyekre nem kell pályázni, kormányzati döntéssel indulhatnak, és két év alatt be kell fejezni.