Vágólapra másolva!
Magyarországon a tartós 5 százalékos, illetve az EU átlagát 2 százalék ponttal meghaladó növekedés biztosíthatja a társadalmi-gazdasági felzárkózás esélyét - jelentette ki Bajnai Gordon csütörtökön Egerben.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor ehhez meg kell változtatni Magyarország viszonyát a munkához, hiszen ma az aktív korú népesség alig több mint a fele dolgozik és az alacsony képzettségűek körében is 20 százalékkal kisebb a foglalkoztatottak aránya mint az EU egészében - közölte a gazdasági és területfejlesztési miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén.

Mint mondta, nincs gazdasági válság, hiszen az OECD prognózisa szerint jövőre már meghaladja a 3 százalékot a növekedés, az államháztartás közeledik egy egyensúlyi helyzethez és a forint erős árfolyama sem azt mutatja, hogy bizalomvesztés tapasztalható a magyar gazdaság iránt.Hozzátette: ugyan tavaly valóban alacsony, 1,3 százalékos volt a gazdasági növekedés, de ez elsősorban az állami szektor szűkítésének az eredménye. Ugyanis a magánszektor növekedése elérte a 4 százalékot, 10 százalékos exportbővülés mellett.

Véleménye szerint irreálisan magas a vállalkozások száma, 450 ezer olyan nyugdíjas él országszerte, akik a hivatalos korhatár előtt mentek nyugdíjba. Egyaránt túl nagy az adókikerülésben és az újraelosztásban érdekeltek tábora - mondta a miniszter.Ugyancsak változtatásra szorul az adózáshoz kapcsolódó adminisztráció. Példaként említette, hogy adó adminisztrációra a GDP 6,8 százalékát fordítják a vállalkozások, miközben az EU átlag 3,5 százalék. A kettő között 750 milliárd forint a különbség, ami már önmagában jelentős adókönnyítést jelenthetne a vállalkozások számára.

Most dől el, hogy a növekedés alacsony szinten stabilizálódik, vagy tartósan felgyorsul az ország felzárkózása - mondta Bajnai Gordon.