Közelít a 150 dollárhoz az olajár

Vágólapra másolva!
Pénteken - a dollárárfolyam folyamatos esésének hatására is - 142 dollár fölé kúszott a nyersolaj hordónkénti ára. Az ár ma, pénteken először lépte át a 140-es határt, a drágulás mértéke az utóbbi egy évben elérte az 50 százalékot. Az amerikai kongresszus törvénnyel igyekszik megfékezni a spekulációt.
Vágólapra másolva!

Pénteken 142 dollár fölé is emelkedett a határidős szabadpiac olajár, azaz ismét történelmi rekordot ért el. Elemzők szerint a részvénybe fektetők fokozatosan nyersanyagpiaci befektetésekre váltanak, követve a devizába fektetők trendjét. Az amerikai könnyűolaj augusztusi szállításra az elektronikus európai kereskedésben 142,26 dolláros árat is elért kora délután, de a Brent olajféleség ára is 13 centtel átmenetileg átlépte a 142 dolláros szintet, augusztusra. A jegyzések ugyan visszaestek, de 141 dollár felett maradtak.

Csütörtökön hágott addigi új csúcsára, 140,39 dollárra az amerikai kőolaj referenciafajta ára, zárásra kissé visszaesett, de az is rekord lett a záróértékek történetében. Új csúcsokat ostromolt csütörtökön az északi-tengeri Brent olajfajta is Londonban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtökön hordónként (159 liter) 139,64 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 5,09 dollárral drágábban, mint szerdán. Zárás után nem sokkal 139,94 dollár volt a NYMEX CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében. Csütörtökön napközben 140,39 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a harminckilencedik napi csúcsdöntés volt.

A Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtökön 139,83 dolláron zárt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 5,50 dollárral drágábban, mint szerdán. A hivatalos zárás után 140,13 dollár volt a folytatódó elektronikus forgalomban, ez új rekord a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a harminchetedik napi rekorddöntés.

A West Texas Intermediate augusztusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 139,55 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 9 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. A Brent augusztusi határidőre péntek reggel 139,68 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 15 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál.

Eközben az amerikai kongresszus képviselőháza 402 szavazattal 19 ellenében törvényt fogadott el, amely utasítja az amerikai árutőzsde-felügyeletet, hogy minden hatósági eszközzel azonnal törje le a szélsőséges spekuláció szerepét az energia szabadpiacán.

A törvény szerint a felügyeletnek fel kell lépnie a határidős árak "hirtelen és indokolhatatlan kilengéseivel" szemben, minden olyan tőzsdei kereskedelmi tevékenységgel szemben, amelyek "akadályozzák a piacot a kereslet és a kínálat erőinek pontos tükrözésében az energiatermékeknél".

Az amerikai árutőzsde-felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) maga is szigorítani akarja a londoni szabadpiaci olajkereskedelem ellenőrzését, részletesebb információt követelve a piaci szereplőktől és szereplőkről, több betekintést gyakorolva a tranzakciókra, azért, hogy korlátozni lehessen az egyedi résztvevők képességét az árak mozgatására, idézték hírügynökségek az amerikai felügyelet ügyvezetőjét, Walter Lukkent e hét elején.

A várhatóan októberben életbe lépő szigorítás elsősorban a befektetési alapok képviseletében kereskedő, nagy befektetési bankokat veszi célba, amelyeket az amerikai törvényhozásban azzal gyanúsítanak, hogy tevékenységüket az árak feltornászására használják ki.

Amerikai demokrata párti szenátorok úgy vélik, hogy a szabadpiaci áralakulás teljesen elszakadt a fizikai keresleti-kínálati viszonyoktól, és félő, hogy - amint egyikük mondta - "gátlástalan spekulánsok klubja alakult ki, amely az amerikai fogyasztók rovására felhajtja az árakat".

Jelenleg a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és mások ugyanúgy kereskedhetnek a határidős piacon, mint a légitársaságok vagy kamioncégek, amelyek a tényleges fogyasztásuk áralakulása ellen keresnek fedezetet, és ezért nem jelentenek ármanipulációs kockázatot. A terv az, hogy a befektetési bankokat átminősítik nem kereskedelmi befektetőkké, és ily módon korlátozhatók lesznek az általuk eddig szabadon eszközölt nagy fogadások.

A spekulációt megkönnyíti, hogy a szabadpiacon a lekötött mennyiségek értékének csak igen csekély részével kell ténylegesen rendelkeznie a kereskedőnek. Ez az arány a New York-i árutőzsdén (NYMEX) például 7 százalék. Az amerikai törvényhozás előtt javaslat fekszik arra is, hogy a kereskedők letéti kötelezettségét emeljék a lekötött áru értékének 25 százalékára.

Szakértők szerint pusztán a kőolaj kitermelési költsége, a szállítás és a tisztes haszon együttesen hordónként 50 dollár körüli árat indokolna. Ehhez az utóbbi két év dollár-leértékelődése önmagában több mint 30 dollárt tesz hozzá, a többi az árupiaci spekuláció következménye: a határidős mutatókba eszközölt befektetések 2003-ban 13 milliárd dollárt, idén márciusban 260 milliárd dollárt tettek ki a főbb piacokon - csak idén az első két hónapban 50 milliárd dollárt helyeztek át a befektetők más piaci eszközökből.