Lecsapott a Kánikula Kommandó

Vágólapra másolva!
Kiemelten ellenőrzi június 30. és augusztus 25. között a nyolc hatóság embereiből álló Kánikula Kommandó a turisták által leglátogatottabb helyeket. Az idei akcióban, az első két hétben a vendéglátóhelyek 63 százalékánál találtak kifogásolnivalót, ahol a vásárlókat általában 52 forinttal károsítják meg. Az ellenőrök eddig 110 millió forint bírságot szabtak ki 2008-ban.
Vágólapra másolva!

Az idei akciósorozat célpontjában a vendéglátóipari egységek, a szálláshelyek és a taxisok állnak. Elsősorban a balatoni vendéglátók számíthatnak ellenőrzésekre. Mivel a cél az emberek biztonságának növelése, külön felkészítőt tartottak az ellenőrök, hogy a kereskedők és vendéglátósok tisztában legyenek a követelményekkel.

A vendéglátóipar ellenőrzésénél a fogyasztók anyagi érdekeinek védelme a fő szempont, ezért nyáron tovább növelik a próbavásárlások számát, amelyek során elsősorban a tömeg- és térfogat-megfelelőséget, illetve a nyugtaadási kötelezettség betartását vizsgálják. A cél az is, hogy a vendég az általa megrendelt és elfogyasztott mennyiség után az ét- és itallapon feltüntetett árat fizesse. Ezért ellenőrzik, hogy üzleten kívül és belül kiírják-e az árakat vagy feltüntetik-e a kiszolgálási mennyiséget.

Tavaly és idén is a főszezonban több mint 6000 vendéglátóipari egységet ellenőriztek. Tavaly az egységek 72 százalékában találtak kifogásolnivalót, idén ez az arány valamivel csökkent, 63 százalékos volt az első két hét tapasztalatai szerint. A legtöbb hibát a zenés szórakozóhelyek vétik, ugyanakkor a cukrászdákba egyre nagyobb biztonsággal ülhetünk be (a fagylaltos vizsgálatok is azt mutatják, hogy a cukrászdás fagyikkal van a legkevesebb kifogás). Egyre kevesebb a hitelesítetlen mérleg (15 százalék), és az italok mérésére szolgáló hiteles űrmérték "mindössze" minden tizedik esetben hiányzik.

Ellenőrzések idén jellemzően az idegenforgalmilag frekventált területeken, népszerű nyaralóhelyeken, vízpartokon, valamint a tömegeket vonzó rendezvényeken, fesztiválokon várhatók. Így a hatóság emberei ott lesznek többek között a Sziget-fesztiválon, a Forma-1-en, a borfesztiválokon, vagyis az úgynevezett kitelepült vendéglátó egységeknél. Utóbbiaknál tavaly 60 százalékos volt a kifogásolási arány, ami két év távlatában a sorozatos ellenőrzések ellenére is 20 százalékpontos növekedést jelent.

Szálláshelyek, strandcikkek ellenőrzése

A szálláshelyeken főként a működési engedélyt, az ártájékoztatás minőségét és az osztályba sorolás feltételeinek meglétét ellenőrzik a felügyelők. A strandokon lévő pavilonokban vizsgálják majd, hogy az idényjellegű cikkek forgalmazási körülményei és biztonságossága megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Már idén is találtak a hatóság ellenőrei olyan terméket, amely biztonsági kockázatot jelent, nem csupán egészségkárosító anyaga miatt, hanem azért is, mert mentőmellényként forgalmazták a mentésre egyáltalán nem alkalmas terméket.

A 2007-es tapasztalatok azt mutatják, hogy a taxi-szolgáltatás területén további ellenőrzés indokolt. A jogszabályoknak megfelelő működés különösen fontos azért is, mert gyakran előfordul, hogy a külföldiek első magyarországi élménye éppen egy taxi út, amely jelentősen befolyásolhatja a hazánkról alkotott képet.

A taxisoknál vizsgálják majd egyebek mellett a taxaméter alkalmazását, és azt, hogy a díjtáblázatnak megfelelően állították-e be a műszert, és hogy a nyugtán szereplő összeg megfelel-e azzal, amelyet viteldíjjelző készülék mutat. Ellenőrzések főként a reptér, a pályaudvarok, a nagyobb kórházak és a főbb turisztikai látványosságok környékén várhatók, az éjszakai órákban is.

Nem cél bírságolási rekordot dönteni

Az úgynevezett Kánikula Kommandónak nem a bírságolási rekordok megdöntése a célja, hanem az emberek biztonságának a növelése - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója. Ezért hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan mit fognak vizsgálni, és most először szakmai érdekképviseletek is részt vehetnek az ellenőrzésekben.

Az NFH ebben az évben is országszerte tartott és tart kamarai rendezvényeken, szakmai fórumokon olyan felkészítő előadásokat, amelyeken pontosan bemutatják azokat a jogszabályi követelményeket, amelyeket az ellenőrzések során kiemelten figyelnek. A nagyobb rendezvényeken a kitelepülési engedéllyel rendelkező vállalkozásoknak külön felkészítőt tartanak az ellenőrök annak érdekében, hogy a kereskedők és a vendéglátósok tisztában legyenek a követelményekkel. Például a Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség részt vett a Forma-1 Magyar Nagydíj rendezvényt előkészítő bizottsági ülésen, amelynek eredményeképpen elkészült egy összefoglaló anyag a fogyasztóvédelmi ellenőrzések követelményrendszeréről. Ezt a mogyoródi önkormányzat a honlapján teszi közzé a résztvevő vállalkozók számára.