Az EBRD hitelt ad az M6-hoz

Vágólapra másolva!
Beszáll az EBRD a magyarországi M6-M60-as autópálya- és gyorsforgalmi úthálózat építésének finanszírozásába.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn bejelentette, hogy 75 millió euró (17,8 milliárd forint) hitelt ad a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt.-nek (MAK). A csoport tavaly nyerte el a koncessziós pályázatot az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly közötti 48 kilométeres, illetve az M60-as gyorsforgalmi út Bóly-Pécs közötti 30,2 kilométeres szakaszának megépítésére köz- és magán társfinanszírozás (PPP) konstrukcióban és 30 éves üzemeltetésére.

A konzorciumot az osztrák Strabag A.G. vezeti, tagjai a francia Bouygues Travaux Publics S.A. és a Colas S.A., a brit John Laing Infrastructure Limited és a magyar Intertoll Europe Zrt.

Az EBRD felidézi, hogy az építési határidő a két szakaszra 28 hónap; a becsült teljes építési költség 966 millió euró.

Reiniger Péter, az EBRD üzleti csoportjának közép-európai igazgatója a hitelmegállapodás bejelentését kommentálva azt mondta: a beruházásnak várhatóan "jelentős demonstrációs hatása" lesz a térségben; a szomszédos Szlovákia például most dolgozik hasonló autópálya-beruházások pályázati kiírásán.

A londoni bank szerint Magyarország a magánforrásból finanszírozott autópálya-beruházások fejlesztésének "térségi úttörője", és az EBRD hosszú évek óta sikeresen támogatja a PPP-konstrukcióban zajló autópálya-programot.

A londoni fejlesztési bank mindazonáltal már megkezdte tevékenysége súlypontjának áthelyezését az EU-taggá vált közép-európai kedvezményezett országokból a jóval kevésbé fejlett keleti-délkeleti térségbe.

A folyamat előrehaladott mivoltát jelzi, hogy az EBRD tavaly 5,6 milliárd euró új finanszírozást folyósított a kedvezményezett országoknak, és az összeg több mint 90 százaléka a 2004-ben uniós taggá lett nyolc közép- és kelet-európai gazdaságon kívüli térségnek jutott.

A bank tevékenységi területén belüli legfejlettebb országok - a közép-európai négyek, valamint Szlovénia és a balti köztársaságok - 2001-ben az új finanszírozásoknak még a 45 százalékát kapták.

Ebben az országcsoportban az EBRD tavaly 546 millió euró közvetlen finanszírozást és befektetést hajtott végre, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A bank már két éve bejelentette, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re "kiérik" bankból, vagyis azután nem lesz már szüksége közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A folyamat eddigi leglátványosabb mozzanata az a tavaly októberi bejelentés volt, hogy az EBRD 2008-tól nem hajt végre új befektetést Csehországban. Csehország így az első "ballagó" a kedvezményezett országok közül, amelyben az EBRD befejezte közvetlen finanszírozási tevékenységét.

Az EBRD eddig összesen 1,8 milliárd euró közvetlen finanszírozást hajtott végre Magyarországon - tavaly 38,7 millió euró volt a magyarországi új finanszírozások értéke -, és az idei év elején fogadta el valószínűleg utolsó, három évre szóló magyarországi tevékenységi programját.