Eladják az MVM tatabányai fűtőerőművét

Vágólapra másolva!
A tatabányai önkormányzat talált szakmai befektetőt, amely 49 százalékban megvenné az MVM-től a megyeszékhely távfűtését biztosító erőművet, a cégben az önkormányzat 51 százalékot szerezne, és ezzel befolyásolhatná a szolgáltatás árát - közölte sajtótájékoztatón Lukács Zoltán MSZP-s önkormányzati és országgyűlési képviselő hétfőn a városban.
Vágólapra másolva!

"Megvan az eladási szándék és a konzorciális partner is, amely szakmai befektető és megfelel számára a kisebbségi tulajdonosi szerep. Magyar tulajdonú befektetői csoport az, amellyel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk" - mondta a képviselő, aki a szándéknyilatkozat aláírásáig a partnerről csak annyit árult el, hogy energetikai beruházásokkal foglalkozik.

Lukács Zoltán a fűtőerőmű teljes vételárát 3-4 milliárd forint körülire becsülte, ebből a város a ráeső részt hitelből fedezné. A képviselő rámutatott, hogy Tatabányán stratégiai kérdés a távfűtés feletti önkormányzati felügyelet megszerzése, mert a településen 22 000 távfűtött lakás van.

A jelenlegi helyzetben egy átlagos téli napon a távhőszámlából 20 százalék marad a városi tulajdonú Komtávhőnél, és 80 százalék az MVM tulajdonában lévő Tatabánya Erőmű Kft.-hez kerül a hőenergia kifizetésével. A politikus szerint fontos, hogy az ügyet teljes politikai konszenzus övezze, ezért megbeszélést kezdeményez a képviselő-testület frakcióival és rendkívüli közgyűlés összehívását javasolja a szándéknyilatkozat mielőbbi elfogadására, hogy a fűtési szezon kezdetére a város megszerezze az erőmű többségi tulajdonát.