Késik az APEH az szja visszatérítésekkel

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet több olyan visszajelzést kapott, melyek szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal késik a személyi jövedelemadóból (szja) visszajáró összegek átutalásával. Az APEH-nak, a befizetés megérkezésétől számítva 30 nap áll rendelkezésére, hogy visszafizesse ezt a tételt - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Ruszin Zsolt könyvelő elmondta, hogy a hivatalnak a határidő utolsó napján elküldött adóbevallásokról május 23-ig értesülnie kellett, így a június 23-ig vissza nem térített összegek után kamatot kell fizetnie.

Ruszin Zsolt kiemelte, hogy a kamat késedelmes befizetés esetén is jár, méghozzá ugyanúgy a befizetés megérkezését követő 30 napos határidő letelte után. Hibás bevallás esetén az APEH 30 napnyi ideje a hiba javításának beérkezésétől ketyeg, tehát az érintett csak pontos bevallás után jogosult a visszatérítésre.

A kamat a késedelmes naptári nap után minden nap, az aktuális jegybanki alapkamat duplájának 365-öd része.

Az APEH elismerte, hogy a 3,6 millió bevallás alapján eddig 11 ezer magánszemély nem jutott hozzá jogos követeléséhez. Nekik a hivatal összesen 6,7 millió forint késedelmi kamatot utalt át.