Növekszik a Nukleáris Pénzügyi Alap

Vágólapra másolva!
Az elmúlt év, 2007 végén már 114,5 milliárd forint volt a Nukleáris Pénzügyi Alapban, amelyből az atomerőmű leszerelését és a keletkező radioaktív hulladékok kezelését és elhelyezését finanszírozzák - mondta el Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kedden, az alap és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. megalakításának 10. évfordulója alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az MTI kérdésére válaszolva a főigazgató közölte: a tavalyi felhasználás mintegy 15 milliárd forintot tett ki. Rónaky József hangsúlyozta, hogy a nukleáris áramtermelés az egyetlen, amelynek árába beépülnek a jövőbeni - a leszerelés, a hulladékelhelyezés - költségei is. A paksi atomerőmű kilowattóránként közel 10 forint termelői árának mintegy egynegyede a Nukleáris Pénzügyi Alapba kerül.

A beszélgetésen résztvevő Szabó Pál, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelezte, hogy hamarosan megkezdődik a szakmai párbeszéd új atomerőművi blokk lehetséges telepítéséről, amit majd a társadalmi párbeszéd követ.

Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a Bátaapátiban épülő Nemzeti Radioaktívhulladék-Tároló, amely a kis- és közepes aktivitású hulladék végső elhelyezését szolgálja, már csak az üzemelési engedélyre vár, és várhatóan 2008 szeptemberében üzembe is helyezik.