A vártnál is jobb a szlovák deficit-adat

Vágólapra másolva!
A szlovák államháztartási hiány meredeken csökkent az első félévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest, mivel a szárnyaló gazdaság növekvő bevételeket generál a büdzsé számára. Szlovákia GDP-je 8,7 százalékkal nőtt az első negyedben, ami az egész Európai Unióban a leggyorsabb ütem.
Vágólapra másolva!

A központi államháztartási hiány a január és június közötti időszakban 4,115 milliárd korona volt, szemben a tavalyi 10,999 milliárdos tételével - jelentette a szlovák pénzügyminisztérium. Miközben a bevételek 7 százalékkal nőttek, a kiadások csak 2 százalékkal haladják meg a tavalyi összeget. Az idei évre egyébként 2 százalékos hiányszámot várnak Pozsonyban, de az első féléves kedvező jelek alapján ennél akár jobb is lehet az év végi mérleg.

Nem csak beszéltek róla

Szlovákia egyebek mellett egykulcsos adó bevezetését tartalmazó adóreformmal egyre vonzóbbá vált a befektetők részére. Az egykulcsos szja, és a csökkentett járulékok azonban nemhogy csökkentették volna, hanem növelték a bevételeket, mivel az alacsonyabb kulcsokat egyre többen fizetik a pezsgő gazdasági környezetben.

A magasabb adóbevételek segítettek Ficónak abban, hogy egyfajta jóléti programot is megvalósítson kormányzása első két évében, így például csökkentette bizonyos termékek áfáját, és a legszegényebb nyugdíjasoknak is bónuszokat juttatott. Közben azonban az euróbevezetés érdekében tovább folytatták az előző kabinet által elkezdett fiskális szigort.