Több cég született, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Az idén az év első felében 25 182 új társas vállalkozást jegyeztek be Magyarországon, ez 47 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakában mért 17 128 darabnál - közölte az Opten Informatikai Kft. az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a növekedés többek között a tavaly szeptember elejétől bevezetett cégbejegyzési könnyítéseknek, a rövidebb adminisztrációs átfutási időnek köszönhető. Az is segítette a növekedést, hogy a kft.-k alapításához elegendő 500 ezer forintos alaptőke.

Az Opten szerint a cégek száma a jövőben is emelkedő tendenciát mutat majd, annak ellenére, hogy a jelenleg működő 540 ezernél is több társas vállalkozás jóval nagyobb mennyiség annál, mint amennyi Magyarországon képes lenne érdemben működni.

A további várt növekedés oka az, hogy az idén július 1-jétől kötelező az elektronikus cégeljárás, ami lehetőséget jelent az ügyvédek számára, hogy az online cég- és jogi információs rendszereket összekössék az új számítógépes folyamattal.

Tavaly az év végén jelentős növekedésnek indult a végelszámolások száma, ami az idén tovább nőtt: az első félévben több mint 5 ezer végelszámolás indult, ez 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A felszámolási eljárások száma csak 11 százalékkal nőtt, de a hivatalból, vagy jogutóddal törölt vállalkozások száma sem változott jelentősen. Összességében az idén az első félévben 11 181 céget töröltek, a vállalkozások megszűnése annak a folyamatnak része, mely hosszabb távon a gazdaságosan, tisztán és racionálisan működő cégvilág irányába hat - olvasható a közleményben.