Új elnök, régi stratégia a Gazpromnál

Vágólapra másolva!
A napokban új elnök került a világ legnagyobb gázipari vállalatának élére. A Gazprom az elmúlt nyolc évben 44-szeresére növelte piaci értékét, az orosz államháztartás egynegyedét finanszírozza befizetéseivel, és két nap alatt a globális piac tíz legnagyobb gumigyártója közé is bekerült.
Vágólapra másolva!

Az olaj ára egyre magasabb, hétfőn egy időre átlépte a 143 dolláros határt is. Mindez nem hagyja érintetlenül a gázkitermelőket sem, hiszen áttételesen a földgáz árát is meghatározza a kőolaj drágulása.

Fantasztikus eredmény

A világ legnagyobb gázipari cége, az orosz GDP 7 százalékát megtermelő Gazprom például fantasztikusan jó eredményekről számolhatott be most hétfőn: 36 százalékkal növelte negyedik negyedéves profitját. A nyereség elérte a 232 milliárd rubelt, vagyis a 9,9 milliárd dollárt. Egy évvel korábban még ugyanez a mutató 171 milliárd rubel volt. a tavalyi egész éves nyereség egyébként 658 milliárd rubel volt.

A Gazprom belföldön, vagyis Oroszországban nyomott áron adja a földgázt, profitját elsősorban az európai exporttal termeli. Mindez nem meglepő, ha tudjuk, hogy a Gazprom 50,002 százaléka orosz állami tulajdonban van.

Állami igazgatótanács

Az állami tulajdont jelzi a cég igazgatótanácsának összetétele is, ahol szinte csak jelenlegi és volt orosz miniszterek ülnek, néhány "ősgazpromos" mellett. Ezt a tendenciát erősíti, hogy a napokban új elnök került a világ legnagyobb gázipari vállalatának élére. A cég menedzsmentjét így megint egy olyan ember ellenőrzi, aki közel áll Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinhoz, a néhány héttel ezelőtt leköszönt orosz elnökhöz, jelenlegi miniszterelnökhöz.

Az új Gazprom-elnök, Viktor Zubkov máris kinyilatkoztatta: nem akar változtatni a cég fejlődési stratégiáján. Zubkov Putyin egyik legfőbb támogatójának számított korábban, amíg az utóbbi Szentpétervárról indulva eljutott a hatalom csúcsára.

Ki kit támogat?

Amióta pedig Putyin lett a "nagyobb ember", Zubkov élvezi politikustársa kegyeit. Putyin elnökségének utolsó hónapjaiban Zubkov miniszterelnök lett, ám azonnal átadta neki a helyét idén májusban, amikor lejárt Putyin elnöki mandátuma, és "Vlagyimir Vlagyimirovics" a miniszterelnöki székbe ült át.

Az orosz kormányban Zubkov első miniszterelnök-helyettes éppen, és ezzel együtt immár a Gazprom elnöke is, miután az eddigi Gazprom-főnököt, Dmitrij Medvegyevet orosz elnökké választották. Dmitrij Medvegyev és a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller egyaránt Putyin karrierjének kezdetén bukkantak fel a szentpétervári városi adminisztrációban.

Deep Purple-rajongó péterváriak

A vesebetegsége miatt tavaly sokszor távollévő Alekszej Miller mostanában ismét aktív, és egy orosz lapnak adott interjúban mesélt is régi kapcsolatairól. A Gazprom vezérigazgatója elmondta, hogy a két orosz elnök közül először Vlagyimir Putyinnal ismerkedett meg, akinek a beosztottja volt a szentpétervári önkormányzatnál. Később Dmitrij Medvegyevvel is összebarátkozott, így például együtt rajonganak a Deep Purple zenekarért.

Egy másik nyilatkozatában Miller azt fejtegette, hogy 2000 óta a Gazprom megnegyvennégyszerezte piaci értékét, de még most is alulértékelt a cég, amely a jövőben elérheti az 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. (Jelenleg 340 milliárd dollár körüli a Gazprom értéke.)

Millernek van egy szintén Szentpétervárról induló munkatársa a Gazprom vezetőségében, bár róla nem mesélt az újságoknak: ő Mihail Szereda, aki az adminisztratív ügyek legfőbb felelőse.

Egy új miniszter és egy német

Zubkovval együtt új tagja a Gazprom igazgatótanácsának, Elvira Nabiullina gazdasági fejlesztési miniszter, aki elődjét, German Grefet váltja a Gazprom it-jében is.

A Gazprom igazgatótanácsában egyetlen olyan ember van, aki nem a volt Szovjetunióban született. Ő Burckhard Bergmann, és a német E.ON konszernt képviseli. Az E.ON Ruhrgasnak ugyanis 6,5 százalékos részesedése van a Gazpromban.