Negyed százalékkal nőtt az eurókamat

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki döntésével negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó kamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A korábbi szintet az EKB tavaly júniusban állította be, azóta nem változtatott.
Vágólapra másolva!

A kamatdöntést indokló sajtóértekezletén az EKB elnöke, Jean Claude-Trichet azt mondta, hogy a rekord ütemű infláció miatt a legfontosabb szempontnak az inflációs várakozások lehorgonyzását és a másodlagos inflációs hatások tovagyűrűzésének megakadályozását tekintették az egyhangú, valamennyi kormányzótanácsi tag "igen" szavazatával meghozott döntésben.

Hozzátette: az EKB továbbra is szilárdnak, egészségesnek ítéli az euróövezeti gazdaság alapjait, habár a második negyedévben bizonyára volt valamelyes lassulás. Azt mondta: meg kell várni a teljesebb képet, az első két negyedév gazdaságfejlődését együttesen kell majd vizsgálni.

Ebből a piaci elemzők rögtön megerősítve látták az eddigi kilátást, mármint, hogy a csütörtöki szigorítás egyszeri "pofonnak" volt szánva az infláció elleni küzdelemben, és a belátható jövőben, talán egészen az év végéig nem várható további szigorítás - feltéve, hogy a fő irányzatok változatlanok maradnak, és az infláció sem emelkedik váratlan magasságokba. A tartósan, legalább a jövő év közepéig 2 százaléknál jóval magasabb tizenkét havi infláció kilátását ugyanis az EKB már bevette számításába.

Trichet "szoros odafigyelést" ígért

A bankelnök kimondta a kulcsszót is: a bank folytatja a "nagyon szoros odafigyelést" a körülményekre: az EKB tolvajnyelvén ez rendszerint a kamat változatlanságát jelzi a közeljövőre.

Igaz, a június eleji sajtóértekezletén is ezt a kifejezést használta a bankelnök, majd tájékoztatója kérdés-felelet részében azzal lepte meg hallgatóságát, hogy csaknem nyíltan előre jelezte a most csütörtöki kamatemelést, mondván: "nem biztos, de lehetséges" a szigorítás.

Ilyen azonban most csütörtökön nem hangzott el, ellenkezőleg, egy kérdésre válaszolva Trichet ezt mondta: - A mai döntés hozzájárul az árstabilitás eléréséhez, ebből kiindulva nincs bennem ingadozás egyik irányba sem.

Erősítette a dollárt a kamatemelés

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint az elnök helyzetértékelésében a várakozásokhoz képest nagyobb hangsúlyt kaptak a gazdasági növekedés lassulási kockázatai. Ezzel mérséklődtek a további kamatemeléssel kapcsolatos várakozások - tette hozzá.

Az értékelés hatására a dollár árfolyama erősödött, az euró gyengült, a részvénypiacok "lélegzetvételhez jutottak" és az olaj ára is mérséklődött - sorolta Sarkadi Szabó Kornél.

Kovács Mihály, a Raiffeisen Bank elemzője szerint is pozitívan fogadták a piacok az értékelést. A vezető európai tőzsdék indexei emelkedni kezdtek - mondta.

Az elemző hozzátette, hogy a csütörtökön publikált amerikai munkaerőpiaci adatok alapján elmondható, hogy most már 6. hónapja folyamatosak az elbocsátások. Nagy visszaesést ugyan nem mutattak a számok a várakozásokhoz képest, a mutatók azonban nem kedvezőek. Ez alapján nem várható, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emeljen.