Javult az orosz gazdaság mutatói

Vágólapra másolva!
Az orosz szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 59,1 pontra, tizenhét havi csúcsra emelkedett a májusi 58,7 pontról, közölték a mutatót kezelő VTB Bank Europe-nál csütörtökön. Áprilisra 57,5 pont volt. Most júniusban viszont már ötödik hónapja jelzett gyorsuló teljesítménynövekedést. Az orosz gazdaságot tavaly is főleg az építőipar, általában a beruházások és a lakossági kereslet táplálta, a külkereskedelem hatása ellenben csekély a kőolaj árának nagy emelkedése ellenére, mert az import rohamosan bővül.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatáson kívül minden részmutató, köztük az új megrendeléseké is, gyorsuló javulást jelzett az előző hónaphoz képest; a bekerülési és a kiszabott árak inflációja csökkent. Az orosz feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója májusra júniusra 50,9 pontra süllyedt a májusi 52,4 pontról és az áprilisi 53,0 pontról, közölték a VTB Bank Europe-nál kedden.

Oroszország hazai összterméke az első negyedévben 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tavalyi utolsó negyedben 9,5 százalékos, a tavalyi első negyedben 7,4 százalékos GDP-növekedést mértek, rendre éves összehasonlításban. Az első négyhavi GDP-növekedés viszont csak 8,3 százalékos volt a tavalyi első négy hónaphoz képest, az orosz gazdasági minisztérium számítása szerint. Tavaly az orosz GDP 8,1 százalékkal nőtt, a kormány az idei évre 7,6 százalékos erősödést vár: ezt május végén emelték a korábbi, 7,1 százalékos jóslatról.

Az orosz gazdaságot tavaly is főleg az építőipar, általában a beruházások és a lakossági kereslet táplálta, a külkereskedelem hatása ellenben csekély a kőolaj árának nagy emelkedése ellenére, mert az import rohamosan bővül. A GDP-növekedés kínálati oldali forrásai közül általában a nyersanyagtermelés növekedése 1,5 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,0 százalékról, ellenben az ipari termelés és az építőipar teljesítményének növekedése ütemesen gyorsult.

A növekedés keresleti oldali, lakossági forrása az idén és a következő években is erős maradhat: az új államfő, Dmitrij Medvegyev tervei között szerepel a következő néhány évben a nyugdíjak megkétszerezése és a bérek-fizetések további emelése.